λεπτομέρειες

Yoga Tradition and Philosophy Training

Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους που αγαπούν την πρακτική της Γιόγκα, και επιθυμούν να εμβαθύνουν σ’ αυτήν, γνωρίζοντάς την σε βάθος και σε εύρος, και κάνοντας ταυτόχρονα πιο πλήρη και εμπνευσμένη την πρακτική τους –τότε ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι 100 ωρών στην Παράδοση και Φιλοσοφία της Γιόγκα!

Εάν πάλι, διδάσκετε Yoga, και αναζητάτε πώς να εμπλουτίσετε και να εξελίξετε τη διδασκαλία σας, να βρείτε νέα έμπνευση σε αυτήν, και να ξεχωρίσετε από το σύνολο, εμπνέοντας επίσης τους μαθητές σας μέσα από την πλούσια γιογκική παράδοση, τότε αυτό το Training είναι ιδανικό!

Ή, ακόμη και αν απλώς αισθάνεστε ότι αναζητάτε έναν τρόπο να κάνετε τη ζωή σας πιο πλήρη και ουσιαστική, να βιώσετε τη γνώση, τη δύναμη και την ευδαιμονία που χαρακτηρίζουν την αρχαία –αλλά και σύγχρονη– αυτή πρακτική, τότε ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι!

Σε αυτό, θα εξερευνηθούν οι πηγές και την πορεία της Γιόγκα, και θα μελετηθούν σε βάθος τα πιο επιδραστικά κομμάτια αυτής της παράδοσης, με πρακτικό και βιωματικό τρόπο, που θα σας δώσει τη δυνατότητα να μεταμορφώσετε ριζικά, όχι μόνον την πρακτική σας, αλλά και την πραγματικότητά σας, μέσα από την οπτική και τη σοφία της προαιώνιας γιογκικής παράδοσης!

Γιατί να επιλέξετε αυτό το Training:

 • Ανοίγει τον νου σε μια εντελώς νέα οπτική απέναντι στα πράγματα, γεμάτη δυναμισμό και γνώση, που μπορεί δυνάμει να μεταμορφώσει την πραγματικότητά σας.
 • Η νέα αυτή οπτική θα ανοιχθεί μπροστά σας με πρακτικό και διαδραστικό τρόπο, μέσα από ανθρώπους που την έχουν βάλει σε πράξη εδώ και δεκαετίες, μεταμορφώνοντας τη ζωή τους μέσα από αυτήν.
 • Εμπλουτίζει την πρακτική σας της Γιόγκα, εάν ασκείστε σε αυτήν, καθώς τη συνδέει με τις χιλιάδες χρόνια γνώσης και παράδοσής της.
 • Είναι μία απαραίτητη γνώση, εάν διδάσκετε, η οποία σας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ως δάσκαλο, σε σχέση με τη διδασκαλία της Γιόγκα ως απλή φυσική άσκηση.
 • Προσφέρει νέα έμπνευση, εάν διδάσκετε, και αναβαθμίζει τη διδασκαλία σας μοναδικά.

Σε ποιους απευθύνεται:

 • Στους ασκούμενους στη Γιόγκα, που επιθυμούν να κάνουν «το επόμενο βήμα» στην πρακτική τους, αλλά δε γνωρίζουν πώς να ξεκινήσουν
 • Στους δασκάλους Γιόγκα που επιθυμούν να ξεχωρίσουν στη διδασκαλία τους, εμπλουτίζοντάς την και εμπνέοντας τους μαθητές τους, από τη βαθιά και συναρπαστική γιογκική παράδοση
 • …Αλλά και στον καθέναν που επιθυμεί να κάνει μια τομή στον τρόπο αντιμετώπισης της πραγματικότητάς του, μέσα από τη σοφία μιας αρχαίας παράδοσης που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην πορεία του κόσμου μας∙ και γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ανθρώπους στη σύγχρονη πραγματικότητα, οι οποίοι αληθινά άλλαξαν τη ζωή τους μέσα από αυτό.

Σημείωση: Η παρακολούθηση του προγράμματος ισοδυναμεί με 100 ώρες Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης της Yoga Alliance (Yoga Alliance 100 hrs of CE).


Περιεχόμενα:

 • Ιστορία της Γιόγκα: Μία σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση σε όλη την πορεία της γιογκικής παράδοσης, από τις απαρχές της, έως την άνθησή της στις ημέρες μας.
 • Βέδες και Ουπανισάδες: Οι ρίζες της γιογκικής παράδοσης –και συγχρόνως μια βαθιά διαισθητική και ποιητική ματιά στην πραγματικότητα, μέσα από την έμφυτη σοφία των αρχαιότερων ανθρώπινων πολιτισμών.
 • Βhagavad-Gita, το πιο αγαπημένο γιογκικό κείμενο, μια υπέροχη πνευματική διδασκαλία που δείχνει στην πράξη πώς μπορεί ο καθένας να ευθυγραμμίσει τη ζωή του με τη γιογκική οπτική∙ ένα ανεκτιμητο εγχειρίδιο καθημερινής ζωής.
 • Yoga Sutra του Πατάντζαλι, η επιτομή της «κλασσικής» Γιόγκα, μια απαραίτητη μελέτη για κάθε δάσκαλο και ασκούμενο της Γιόγκα, που αποκαλύπτει τη λειτουργία του ψυχισμού, και προσδιορίζει το μονοπάτι που απελευθερώνει από τον εσωτερικό πόνο.
 • Tantra: Η εξέλιξη της γιογκικής παράδοσης που αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ύπαρξης μέσα από μία βαθιά θετική και συμπεριληπτική οπτική, και η οποία οδήγησε στην έκρηξη της πρακτικής της Hatha Yoga, όπως την γνωρίζουμε στις ημέρες μας.
 • Μελέτη του Λεπτοφυούς Σώματος: Γνωριμία και εμβάθυνση στη μελέτη του Ενεργειακού Σώματος, μέσα από το μονοπάτι των Ενεργειακών Κέντρων (Chakra), αναζητώντας και μελετώντας επίσης τα σημεία– «πύλες» της σύνδεσής του με το φυσικό σώμα.
 • Τα εσωτερικά μέλη της Yoga: Η εξέλιξη της γιογκικής πρακτικής πέρα από την Asana (σωματική πρακτική), οδηγεί σταδιακά στην Pranayama και στον Διαλογισμό. Θα μελετηθούν οι βασικές αρχές και πρακτικές της Επιστήμης της Ζωτικής Δύναμης (Pranayama) και της Επιστήμης του Νου (Διαλογισμός).

Διδάσκει:

Νάνσυ Χιτζανίδου (Yoga Alliance ERYT® 500, YACEP®)

Η αγάπη της Νάνσυ για τη Γιόγκα ως φιλοσοφία, άσκηση, και τρόπος ζωής, την οδήγησε σε μια μαθητεία, της οποίας κυριότεροι σταθμοί ήταν η Εκπαίδευση Δασκάλων Γιόγκα 500 ωρών του NYSY Studios (ολοκληρώθηκε το 2011), το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Διαλογισμού “The Art and Practice of Τeaching Meditation” στο TriYoga London με την Sally Kempton (2015), και η ολοκλήρωση το 2016, του τριετούς Προγράμματος εξ’ αποστάσεως σπουδών Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Γιόγκα (800 ωρών) του Ινστιτούτου Traditional Yoga Studies του Καναδά (Georg and Brenda Feuerstein).

Από το 2011 έως σήμερα, διδάσκει συνεχώς σε Προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα, υφαίνοντας μαζί τη σωματική άσκηση, την Pranayama, τον Διαλογισμό και τη Γιογκική Φιλοσοφία, και εμπνέοντας και εμφυσώντας στους ασκούμενους και μέλλοντες δασκάλους, την αγάπη για τη συναρπαστική αυτή φιλοσοφία και πρακτική.

1. Ιστορία της Γιόγκα

Ένα ταξίδι στη συναρπαστική Ιστορία της Γιόγκα, που θα μας μεταφέρει σταδιακά από μία από τις πρώτες κοιτίδες του ανθρώπινου πολιτισμού -την κοιλάδα του ποταμού Ινδού- με τους εμπνευσμένους Ύμνους των Βεδών και Ουπανισάδων, στις διδασκαλίες των μεγάλων Επών Μαχαμπαράτα και Ραμαγιάνα, από εκεί στον εσωτερικό έλεγχο της Raja Yoga του Patanjali, κατόπιν στην εμβάθυνση της Βεδαντικής σκέψης, και στον γεμάτο αγάπη για τη Ζωή κόσμο της Τάντρα. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την σύγχρονη Γιόγκα, όπου η προαιώνια αυτή παράδοση, ερχόμενη σε επαφή με τον Δυτικό κόσμο, μεταφράζεται στην ποικιλότητα και την πολυμορφία της σύγχρονης γιογκικής πρακτικής.

2. Βέδες και Ουπανισάδες

Μία επαφή με την αρχαία και βαθιά διαισθητική σοφία των Βεδών, όπου η ανάγκη του ανθρώπου να ορίσει τον εαυτό του σε σχέση με τον Κόσμο και το Θείο, εκφράζεται με συμβολικό τρόπο, με ύμνους και τελετουργικά. Οι ύμνοι αυτοί, εκφράζουν πλήρως τη μορφή της διαλογιστικής εσωτερίκευσης που αποτελεί τη βάση της Γιόγκα.

Η Βεδική αποκάλυψη ολοκληρώνεται με τα ποιητικά έργα των Ουπανισάδων, όπου η εξωτερική τελετουργία μετατρέπεται σε βαθιά εσωτερική, με τη μορφή του διαλογισμού. Οι Ουπανισάδες, ύμνοι και κείμενα απαράμιλλης ομορφιάς, συνοψίζουν την εσωτερική σοφία των Βεδών, και έρχονται να δώσουν απάντηση στα προαιώνια ερωτήματα του ανθρώπου, όπως: Τι είναι η ζωή και ο θάνατος, ποια είναι η φύση του ανθρώπου, ποια του θεού, και ποια του πραγματικού κόσμου. Θα αφεθούμε στην έμπνευση ορισμένων από τα σημαντικότερα αποσπάσματά τους.

3. Βhagavad Gita

Η Βhagavad Gita, αναπόσπαστο τμήμα του μυθικού Ινδικού Επους «Μαχαμπαράτα», και ίσως το πιο αγαπημένο κλασσικό ινδικό κείμενο, έχει ως θέμα την έξοχη πνευματική διδασκαλία της Γιόγκα που δίνει ο Κρίσνα στον ένδοξο ήρωα και μαθητή του Άρτζουνα, εμψυχώνοντάς τον στη μάχη του καλού ενάντια στο κακό.

 Αυτό εξηγεί γιατί η Γκίτα, μια ιερή γραφή ηλικίας 2.300 ετών, διατηρεί τη διαχρονικότητά της μέσα στους αιώνες, και αναδεικνύεται σε έναν οδηγό που μας διδάσκει πώς να κάνουμε πράξη τον ορισμό της Γιόγκα ως «επιδεξιότητας στη δράση», και πώς να κινούμαστε με τη μέγιστη δυνατή Χάρη, μέσα στις πλέον δύσκολες καταστάσεις.

4. Yoga Sutra του Πατάντζαλι

Τα Yoga Sutra του Ινδού σοφού Πατάντζαλι θεωρούνται η επιτομή της Γιόγκα, καθώς περιέχουν σε 195 στίχους το σύνολο και την ουσία της αρχαίας διδασκαλίας της, η οποία μέχρι τότε μεταδιδόταν αποκλειστικά μέσω προφορικής παράδοσης, από δάσκαλο σε μαθητή.

Με το περίφημο αυτό έργο του, ο Πατάντζαλι έριξε φως στη λειτουργία του νου, και προσδιόρισε με απόλυτη επιστημονική ακρίβεια το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ανθρώπινο ον, προκειμένου να συνειδητοποιήσει την αληθινή του φύση και να απελευθερωθεί από τον πόνο. Η περιήγησή μας στα Yoga Sutra, θα μας επιτρέψει μια γνωριμία με την περίφημη αυτή πραγματεία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε ασκούμενο στην πρακτική της Γιόγκα.

5. Tantra

Μια περιήγηση στον κόσμο της Tantra: έναν πλούσιο κορμό μη-δυιστικών φιλοσοφικών ρευμάτων, διδασκαλιών και πρακτικών, που έκαναν την εμφάνισή τους τον 4ο αι. , και βλέπουν τον κόσμο ως μια εκδήλωση της εγγενούς ελευθερίας της Απόλυτης Συνειδητότητας.

Η Δημιουργία, έτσι, στην θετική προς τη ζωή Ταντρική φιλοσοφία, βιώνεται από τον ασκούμενο ως ένας αέναος χορός των δύο κοσμικών αρχών: του Shiva -της αιώνιας Επίγνωσης- και της Shakti, της Δημιουργικής Δύναμης.

6. Μελετώντας το Λεπτοφυές Σώμα

Το «Λεπτοφυές» ή Ενεργειακό μας Σώμα, είναι εκείνη η υπόσταση που μας περιβάλλει και μας διαπερνά, κυριολεκτικά «εμψυχώνοντας», δίνοντας ζωή, με τη ζωτική πνοή του, στο φυσικό μας σώμα!

Αυτήν την τόσο κοντινή -και όμως τόσο μυστηριώδη- υπόσταση, ερχόμαστε να γνωρίσουμε στη συνάντησή μας αυτήν. Ακολουθώντας το μονοπάτι των Ενεργειακών Κέντρων (των περίφημων Chakra), μελετάμε την «ανατομία» του Λεπτοφυούς μας Σώματος, τα σημεία/«πύλες» σύνδεσής του με το φυσικό μας σώμα, και εξοικειωνόμαστε μαζί του, μέσα από διαδραστική συζήτηση, και τη βαθιά σοφία των γιογκικών πρακτικών –Αsana, Pranayama και Διαλογισμό.

7. Τα εσωτερικά μέλη της Yoga: Από την Pranayama στον Διαλογισμό

Καθώς προχωρεί στο μονοπάτι της Γιόγκα ο ασκούμενος, ανοίγεται σταδιακά εμπρός του το συναρπαστικό σύμπαν του εσωτερικού κόσμου, η λεπτοφυής ανθρώπινη υπόσταση: Η ζωτική ενέργεια (prana), και o βαθύς και μυστηριώδης νοητικός κόσμος (citta).

Στη συνάντησή μας αυτή, θα ταξιδέψουμε σ’αυτό το σύμπαν χρησιμοποιώντας τα πανάρχαια εργαλεία της επιστήμης της ζωτικής δύναμης -της Pranayama- και της επιστήμης του νου -του Διαλογισμού- συχνά μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης. Θα μελετήσουμε τις βασικές τεχνικές Pranayama από την αρχαία παράδοση της Hatha Yoga, και θα εξοικειωθούμε με τις πιο διαδεδομένες διαλογιστικές μεθόδους, βαδίζοντας με επίγνωση το συναρπαστικό γιογκικό ταξίδι προς την Καρδιά της Ύπαρξης.

Ημερομηνίες

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 14.30-17.00
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 | 14.30-17.00
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 | 14.30-17.00
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 | 14.30-17.00
Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 | 09.00-17.00
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 | 09.00-17.00
Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | 09.00-17.00
Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 | 09.00-17.00
Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 | 09.00-17.00

Προαπαιτούμενα

Βεβαίωση από παθολόγο ιατρό πως επιτρέπεται στον ασκούμενο η άσκηση της γιόγκα και της ελεύθερης γυμναστικής το τρέχον έτος 2021-22.

Επένδυση

Η επένδυση συμπεριλαμβάνει το εγχειρίδιο, τις απαραίτητες σημειώσεις, την καθοδήγηση και το οπτικοακουστικό υλικό.
Δε συμπεριλαμβάνει τυχόν έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Πολιτική ακύρωσης

1. Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται.
2. Σε περίπτωση ακύρωσης έως και ένα μήνα πριν την έναρξη, επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό των χρημάτων πλην της προκαταβολής.
3. Σε περίπτωσης ακύρωσης λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη, το ποσό των χρημάτων δεν επιστρέφεται.

Επικοινωνία:

☎️ 6946 021030
📧 [email protected]