Τα ωφέλη της γιόγκα την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μία πανέμορφη φάση της θηλυκής φύσης και η γέννηση είναι η αποκορύφωση αυτής της εμπειρίας. Η εγκυμονούσα μαθαίνει να παραχωρεί συνειδητά το σώμα της στο έμβρυο και να διευρύνει και άλλες πτυχές του εαυτού της για να υποδεχθεί το μωρό της. Οι αλλαγές στον οργανισμό- ιδίως στο ορμονικό σύστημα- είναι πολλές και τα συμπτώματα επίσης πολλά και ποικίλα.
Η Prenatal yoga προσφέρει ανακούφιση σε όλα τα σωματικά προβλήματα και εξασφαλίζει την καλύτερη πιθανή εγκυμοσύνη και τοκετό, όποια και αν είναι η παρούσα κατάσταση του σώματος της εγκύου. Το σημαντικότερο ,όμως , είναι ότι βοηθάει την έγκυο να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες της, τις απίστευτες δυνατότητες και αντοχές της, καθώς έρχεται σε επαφή με την εσώτερη δύναμη της, με την ίδια την ουσία της μητρότητας.
Ταυτόχρονα, η Postnatal yoga μπορεί να επαναφέρει το σώμα στην αρχική του κατάσταση, ακόμα και να θεραπεύσει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά τον τοκετό, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην επαναφορά των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα.
Βιώνοντας, προσωπικά, αυτό το ταξίδι της εγκυμοσύνης, συνειδητοποίησα αυτή την καταπληκτική δυνατότητα που δίνεται στην εγκυμονούσα να συμμετέχει ενεργά στην δημιουργική ενέργεια του σύμπαντος. Συνειδητοποίησα αυτό το ενεργειακό μεγαλείο που υπάρχει μέσα στην θηλυκή φύση. Όλα αυτά αποτέλεσαν και την έμπνευση μου, έτσι ώστε να ασχοληθώ με την Prenatal yoga και να εκπαιδευτώ από την Sue Elkind.

Άρτεμις Ανδρικάκη
Εκπαιδευμένη Εισηγήτρια Γιογκα Εγκυμοσύνης