Yoga Nidra vs Ύπνωση

Ο νους είναι ένα εξαιρετικό όργανο, όταν τον χρησιμοποιείς σωστά. Συνήθως δεν τον χρησιμοποιείς καθόλου. Αυτός χρησιμοποιεί εσένα. Αυτό είναι αρρώστια. Πιστεύεις ότι είσαι ο νους σου. Αυτή είναι η πλάνη. Το όργανο σε έχει καταβάλει.
(Eckhart Tolle)

Τα τελευταία εκατό χρόνια περίπου, ο τρόπος ζωής άλλαξε πάρα πολύ σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κοινωνικό σύστημα και τα άλλα συστήματα δεν είναι πια όπως ήταν στην αρχαιότητα. Αυτό έχει επιφέρει διασκορπισμό των ανθρώπινων ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Ο νους του ανθρώπου έχει χάσει το μέτρο της ισορροπίας και της αρμονίας σε όλες τις σφαίρες της ύπαρξης. Έχουμε εμπλακεί τόσο πολύ στην υλική επιβίωση, που δεν έχουμε επίγνωση του τι μας έχει συμβεί.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αποτραβηχτεί από την φυσική του υπόσταση. Η διαμόρφωση και το πρότυπο ζωής της ″εξελιγμένης″ κοινωνίας έχει φέρει τους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή σε ανισορροπία.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κάποιος μπορεί να βρεθεί σε έντονα δυσάρεστες καταστάσεις είναι η απομάκρυνσή του από τη φύση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση και πόσο ευεργετικά μπορεί να δράσει στη σωματική και ψυχική υγεία, στην πνευματικότητα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση στο πράσινο συμβάλει θετικά στη συγκέντρωση και στη λειτουργία της μνήμης.

Επίσης η φύση μειώνει το άγχος, τις διαταραχές της συμπεριφοράς και βελτιώνει την αυτοεκτίμηση. Η αναφορά στη φύση δε γίνεται μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και σε αυτόν τον φυσικό δεσμό μεταξύ των βρεφών και των γονέων. Η φύση μας έδωσε το μητρικό γάλα, μέσα από τη διαδικασία του θηλασμού: δεν καλύπτεται μόνο η ανάγκη της σίτισης, αλλά διαμορφώνεται και ενισχύεται ο ψυχισμός του βρέφους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται και η φροντίδα από τους γονείς είναι απαραίτητη.

Πόσο εύκολα μπορεί να καλυφθεί αυτή η ανάγκη από τους γονείς, όταν από τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους χρειάζεται να επιστρέψουν στην εργασία τους;

Ζώντας λοιπόν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθημερινά κάποιοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, υποβάλλουν το σώμα σε στρες και ένταση. Οι εντάσεις αυτές συναθροίζονται στα διαφορετικά στρώματα της ανθρώπινης προσωπικότητας. Συσσωρεύονται στο μυϊκό, στο συναισθηματικό και στο νοητικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία, που με τη σειρά της εκδηλώνεται με τη μορφή κάποιας πάθησης. Ενδεχομένως να βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα άγχους, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κ.α.

Συνεπώς, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας, παραδείγματος χάριν στη Yoga Nidra και την ύπνωση, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως τεχνικές χαλάρωσης και ως μέθοδοι θεραπείας σε διάφορες ασθένειες όπως πόνοι, αυτοάνοσα, νευρώσεις, αϋπνίες κ.α. Και οι δύο τεχνικές επιδρούν θετικά στις συναισθηματικές, νοητικές και σωματικές εντάσεις. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες σημαντικές ομοιότητες και διαφορές των δύο τεχνικών.

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα computer, το οποίο δουλεύει με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Οι επιστήμονες έχουν χωρίσει τα εγκεφαλικά κύματα σε κατηγορίες, ανάλογα με τις συχνότητες στις οποίες αυτά δραστηριοποιούνται. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαμορφώνουν τα επίπεδα συνειδητότητας, τα οποία κυμαίνονται από την κατάσταση της εγρήγορσης ως την κατάσταση του ύπνου. Δεν υπάρχουν αυστηρά όρια που να διαχωρίζουν το ένα επίπεδο από το άλλο.

Όλες οι κατηγορίες εγκεφαλικών κυμάτων είναι πάντοτε παρούσες στον εγκέφαλο. Ανάλογα με τι δραστηριότητα κάνουμε κάθε συγκεκριμένη στιγμή, κάποια ομάδα υπερτερεί έναντι των άλλων. Υπάρχουν πολλές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας που ο άνθρωπος λειτουργεί μηχανικά, αυθόρμητα. Αυτό συμβαίνει λόγω των εναλλασσόμενων επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στον εγκέφαλο μας. Αυτή η εναλλαγή συμβαίνει εντελώς φυσικά.

Στη Yoga Nidra, όπως και στην ύπνωση αρχικά είμαστε στη κατάσταση Άλφα και σταδιακά ερχόμαστε στην κατάσταση Θήτα. Για να φτάσουμε στην κατάσταση Θήτα περνάμε από τα επίπεδα συνειδητότητας. Τα επίπεδα είναι τέσσερα στη Yoga Nidra και πέντε στην ύπνωση.

Nidra: εγρήγορση, όνειρο, ύπνος, τέταρτη κατάσταση (turiya).

Ύπνωση: εγρήγορση, ονειροπόληση (κατάσταση ελαφριάς ύπνωσης), κατάσταση μέτριας ύπνωσης, κατάσταση βαθιάς ύπνωσης, ύπνος.

Όταν βρισκόμαστε στην κατάσταση Θήτα, ερχόμαστε σε επαφή με το υποσυνείδητο και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές με ασφάλεια. Στο υποσυνείδητο καταγράφονται όλες οι πεποιθήσεις που περνιούνται από γενιά σε γενιά μέσω του DNA, όπως επίσης και όλες οι εμπειρίες και τα συναισθήματα από την στιγμή που θα δημιουργηθεί η καινούργια ζωή μέσα στη μήτρα. Τεχνικά επικοινωνούμε με το υποσυνείδητο κάνοντας στο πλάι το συνειδητό νου, ξεγελάμε δηλαδή το συνειδητό και με αυτό τον τρόπο επαναπροσδιορίζουμε και κατευθύνουμε το ασυνείδητο και το υποσυνείδητο. Η συνείδησή μας λειτουργεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχουμε άμεση πρόσβαση στη ρίζα των προβλημάτων.

Παρόλα αυτά σε όσο βαθύ επίπεδο και αν φτάσουμε, κρατάμε ένα σημείο επαφής με την πραγματικότητα και οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε μπορούμε να επανέλθουμε. Η ιδανική θέση για αυτές τις πρακτικές-συνεδρίες είναι το άτομο να είναι ξαπλωμένο, σε ένα καθαρό καλά αερισμένο χώρο και να φοράει άνετα ρούχα. Στο χώρο χρειάζεται ιδανική θερμοκρασία, ώστε να μην κρυώνει αλλά ούτε και να ζεσταίνεται. Η αίσθηση που δίνει το άτομο (ασκούμενος, ασθενής) είναι σαν να κοιμάται.

YOGA NIDRA

Η γιόγκα νίντρα προέρχεται από τον Ταντρισμό. Yoga σημαίνει ένωση και nidra σημαίνει ύπνος. Η Yoga Nidra εμφανίζεται σε κείμενα της Βεδικής εποχής και περιγράφεται ως γιογκικός ύπνος ή ως ψυχικός ύπνος. Μια ώρα πρακτικής nidra ισοδυναμεί με τέσσερις ώρες ύπνου. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής ο ασκούμενος δεν είναι ούτε κοιμισμένος αλλά ούτε ξυπνητός.

Είναι μία συστηματική μέθοδος που προκαλεί πλήρη σωματική, νοητική και συναισθηματική χαλάρωση, με αποτέλεσμα να σταθεροποιεί τις ψυχολογικές αστάθειες και επιτρέπει στον ασκούμενο να βιώσει τον εσωτερικό εαυτό. Η nidra θεωρείται ολιστική μέθοδος βαθιάς ψυχοσωματικής χαλάρωσης και συμπεριλαμβάνεται στις μεθόδους ψυχορύθμισης.

Στη Yoga Nidra ο νους συγκεντρώνεται στην περιφορά της συνειδητότητας στο σώμα, η οποία κατάγεται από την ταντρική πρακτική της νυάσα (που σημαίνει «τοποθετώ» ή «μεταφέρω το νου μου στο σημείο εκείνο»). Η αναπνοή αρχίζει να γίνεται πιο αργή και ρυθμική, αρχίζει η σταδιακή εσωτερίκευση.

Το στάδιο της εσωτερίκευσης στην παράδοση της γιόγκα είναι η pratyahara, το πέμπτο σκαλοπάτι από το οκταπλό μονοπάτι των γιόγκα σούτρας του Πατάντζαλι. Σε αυτό το σκαλοπάτι οι αισθήσεις αποτραβιούνται και είναι το σημείο, όπου από τα εξωτερικά ερεθίσματα περνάμε στα εσωτερικά. Αρχίζει η αυτοπαρατήρηση και η συγκέντρωση του νου.

Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι η πρόθεση. Στην περίπτωση της nidra είναι η sankalpa. Η sankalpa μπορεί να είναι προσωπική, χωρίς δηλαδή να την γνωρίζει ο δάσκαλος. Η sankalpa παίρνει την μορφή μιας σύντομης νοητικής δήλωσης, η οποία εντυπώνεται στο υποσυνείδητο νου, όταν αυτός είναι δεκτικός και ευαίσθητος στην αυθυποβολή κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Η απόφαση που παίρνετε κατά την αρχή της πρακτικής είναι σαν να σπέρνετε ένα σπόρο και η απόφαση στο τέλος σαν να τον ποτίζετε. Η sankalpa αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο της Yoga Nidra και μια πανίσχυρη μέθοδο αναδιαμόρφωσης της προσωπικότητάς σας και ανακατεύθυνση της ζωής σας με πιο θετικό τρόπο. Εάν γνωρίζετε τι θέλετε να επιτύχετε στη ζωή σας, η sankalpa μπορεί να γίνει ο δημιουργός του πεπρωμένου σας.

Η Yoga Nidra επηρεάζει το σώμα και το νου, με αποτέλεσμα να μπορεί να χαλαρώσει όλο το σύστημα, να ξυπνήσει το παραψυχικό σώμα, να απομακρύνει τις πιέσεις από το στεφανιαίο σύστημα και επίσης να επιδράσει στη φυσική σύσταση του εγκεφάλου. Τα διάφορα κέντρα του εγκεφάλου διεγείρονται συστηματικά, και έτσι οι εμπειρίες που προκύπτουν είναι φυσιολογικές. Καθώς ο νους γίνεται πιο λεπτοφυής κατά την εξάσκηση της Yoga Nidra, οι εμπειρίες του είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με αυτές των ονείρων. Υπάρχει βεβαίως η βασική διαφορά ότι οι εμπειρίες στη Yoga Nidra είναι πιο ζωντανές και πιο καθαρές από εκείνες που συμβαίνουν στην ονειρική κατάσταση. Η Yoga Nidra είναι μια πρακτική, η οποία μετασχηματίζει τα βαθύτερα στρώματα της ψυχής σε συνειδητή εμπειρία.

Σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου υπάρχουν εκατομμύρια εντυπώσεις που έχουν εντυπωθεί με τη μορφή αρχέτυπων. Τα αρχέτυπα αυτά είναι το σύνολο καθεμίας από όλες τις ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής, και τα αποκαλούμε κάρμα. Τα κάρμας και τα σαμσκάρας συσσωρεύονται στα στρώματα της εσωτερικής συνειδητότητας του ανθρώπου.

Το βαθύτερο στρώμα όπου βρίσκονται χαραγμένα και υπόκεινται σε διεργασίες τα σαμσκάρας, είναι το ασυνείδητο. Εκεί παραμένουν σε λανθάνουσα και ανεκδήλωτη κατάσταση. Το δεύτερο στρώμα των σαμσκάρας δεν είναι τόσο βαθύ. Είναι το υποσυνείδητο επίπεδο, όπου τα σαμσκάρας βρίσκονται σε διαδικασία μεταβολής, εκδήλωσης και αποθήκευσης. Το τρίτο στρώμα των σαμσκάρας βρίσκεται στη διαδικασία της ωρίμανσης και καρποφορίας στο συνειδητό επίπεδο. Στη θεωρία του κάρμα τα τρία αυτά επίπεδα είναι γνωστά ως τωρινό κάρμα, ως συσσωρευμένο κάρμα και ως πεπρωμένο.

Κατά την διάρκεια της πρακτικής η συνειδητότητά σας ταξιδεύει από το ένα επίπεδο στο άλλο, σύμφωνα με τις ικανότητες και τις δυνατότητές σας. Μερικές φορές πηγαίνει πιο βαθιά και τότε έχετε πιο φανταστικές και εκρηκτικές εμπειρίες, ενώ άλλες φορές η συνειδητότητα δε μπορεί να πάει βαθιά και παραμένει απλώς στην περιοχή του συνειδητού νου. Τότε έρχεται κάποιο είδος χαλάρωσης, ύπνου ή ευχάριστης εμπειρίας. Όλες αυτές οι εμπειρίες που έχετε στα διαφορετικά επίπεδα του υποσυνειδήτου και ασυνειδήτου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκδηλώσεις των κάρμα σας. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία της yoga nidra εξαλείφει ολόκληρο το απόθεμα των κάρμας σας και εξαγνίζει τα βαθύτερα επίπεδα του νου.

Στη Yoga Nidra, το σημαντικότερο είναι να εκθέσετε απλώς τον εαυτό σας στις οδηγίες του δασκάλου και να δείτε οποιεσδήποτε εμπειρίες μπορεί να προκύψουν με πλήρη επίγνωση και απόσταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής nidra, ο ασκούμενος να επανέλθει σταδιακά και χωρίς βιασύνη στην κατάσταση της εγρήγορσης.

Από πλευράς δασκάλου χρειάζεται να υπάρχει σύνεση για την επιλογή των τεχνικών που θα διαλέξει και σε ποιους θα τις εφαρμόσει. Υπάρχει το ενδεχόμενο της διατάραξης του ψυχισμού του ασκούμενου.

Καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί μια γιόγκα πρακτική τουλάχιστον μισής ώρας. Αυτό βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό. Συνιστάται όμως, ώστε να μειωθεί η μυϊκή ένταση και η ακαμψία των αρθρώσεων.

ΥΠΝΩΣΗ

Οι πρώτες υπνώσεις εμφανίζονται στα θεραπευτήρια της Αρχαίας Ελλάδας, αποκαλούνταν εγκοιμήσεις και από εκεί πέρασαν στην Αρχαία Αίγυπτο. Η διαδικασία της ύπνωσης ήταν σχετικά απλή. Αποδεικτικά στοιχεία για την ύπνωση υπάρχουν και από τους Σαμάνους, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως ″μάγοι γιατροί″ ή ″θεραπευτές″.

Γύρω στο 1700 ένας Αυστριακός γιατρός αναγνώρισε αυτό το αρχαίο θεραπευτικό φαινόμενο. Η ύπνωση χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια των Α και Β Παγκοσμίων Πολέμων από τους στρατιωτικούς ιατρούς. Στα τέλη του 19ου αιώνα αποδόθηκε μια επιστημονική εξήγηση αυτού του θεραπευτικού φαινομένου από τον Τζειμς Μπρέιντ, ο οποίος το ονόμασε hypnosis από την ελληνική λέξη ύπνος. Με την ύπνωση ασχολήθηκε και ο Φρόιντ. Ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι το υποσυνείδητο είναι μια σημαντική πηγή της ψυχοπαθολογίας.

Η κατάσταση της ύπνωσης επέρχεται όταν ο νους συγκεντρώνεται σε κάτι συγκεκριμένο και έχει απορροφηθεί από αυτό. Το στάδιο εσωτερίκευση στην ύπνωση επέρχεται αρχικά μέσω των υποβολών χαλάρωσης. Ο ασθενής νιώθει άνετα, είναι δεκτικός και η κατεύθυνση είναι προς τα μέσα, αποκλείοντας το εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, μέσω των υποβολών εμβάθυνσης ο ασθενής χαλαρώνει ακόμα περισσότερο. Σε αυτό το στάδιο εσωτερίκευσης υπάρχουν διάφορα σενάρια και πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αντίστροφο μέτρημα. Η φωνή του θεραπευτή είναι ήρεμη, σταθερή, εμπνέει εμπιστοσύνη και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι θετικές.

Η πρόθεση, η λεγόμενη ″εμφυτευμένη″ συγκεκριμένη ιδέα είναι επίσης πολύ σημαντική και στην ύπνωση. Η ″εμφυτευμένη″ ιδέα είναι η υπνωτιστική υποβολή προς την υλοποίηση των θετικών στόχων. Οι υποβολές αυτές διαχωρίζονται ανάλογα με τον ασθενή σε ευθείες και έμμεσες. Ο τρόπος, με τον οποίο προσεγγίζεται η χαλάρωση και θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή και με τον υπνωτιστή – θεραπευτή.

Όσο αφορά την ύπνωση, στις περισσότερες περιπτώσεις προϋπάρχει ήδη η σχέση θεραπευτή και ασθενή. Η συνεδρία είναι αποκλειστικά ατομική. Και σε αυτή την τεχνική, η προσέγγιση ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή και τον θεραπευτή. Υπάρχουν διαφορετικά είδη υπνωτιστικών εφαρμογών, τα οποία διαφέρουν στη χρονική διάρκεια και στον τόνο.
Οι υπνωτιστικές εφαρμογές μπορούν να διαφέρουν, αλλά είναι απαραίτητο να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: χαλάρωση σώματος και νου, εστίαση της προσοχής, μειωμένη επίγνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, αυξημένη εσωτερική επίγνωση των αισθήσεων, μια κατάσταση ύπνου. Ένας τρόπος προσέγγισης όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι η ″εμφυτευμένη″ ιδέα, την οποία ορίζει ο θεραπευτής και δουλεύει πάνω σε αυτήν.

Ένας δεύτερος τρόπος διεξαγωγής της συνεδρίας είναι να γίνει η χαλάρωση, και στη συνέχεια ο θεραπευτής να δουλέψει πάνω σε άγνωστο για αυτόν θέμα, θέτοντας ερωτήσεις στον ασθενή. Δίνεται η δυνατότητα της σταδιακής θεραπείας με πιο ήπια αποτελέσματα, αλλά και θεραπεία με πιο άμεσα αποτελέσματα. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το κάθε άτομο εξαρτάται από τη νοοτροπία, τις προκαταλήψεις, τις προσδοκίες και μερικές φορές τις φαντασιώσεις του.

Στην ύπνωση, όπως και στην Yoga Nidra είναι σημαντικό το στάδιο της εξωτερίκευσης. Είναι απαραίτητη η σταδιακή εγρήγορση. Ένας κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από τις συνεδρίες της ύπνωσης, είναι ο ασθενής να γίνει ευάλωτος και δεκτικός χωρίς να έχει αντικειμενική κρίση. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε τον θεραπευτή σας.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ YOGA NIDRA & ΥΠΝΩΣΗΣ

Σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχολογία, όλα τα πράγματα στον κόσμο εμπεριέχονται στον νου σε αρχέτυπη μορφή, ακριβώς όπως οι σύγχρονοι νευροφυσιολόγοι θεωρούν τώρα τον εγκέφαλο ως ολόγραμμα ολόκληρου του σύμπαντος. Αυτά τα αμέτρητα αρχέτυπα βρίσκονται κρυμμένα μέσα στην ύπαρξή μας και αν θέλουμε να γνωρίσουμε τι είμαστε, χρειάζεται να τα εξωτερικεύσουμε και να τα βιώσουμε.

Πολλά άτομα πιστεύουν ότι η Yoga Nidra είναι μια μορφή ύπνωσης, επειδή επιφέρει μια κατάσταση κατά την οποία αποσύρονται οι αισθήσεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτά τα δύο ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές επιστήμες. Παρόλο που ξεκινούν από το ίδιο σημείο χαλάρωσης και δεκτικότητας, η Yoga Nidra προχωράει προς μια κατεύθυνση και η ύπνωση προς μια άλλη. Η κατάσταση του νου που επιτυγχάνεται στη Yoga Nidra είναι πολύ πέρα από την ύπνωση, αλλά όταν ο νους αποσυνδεθεί από την αισθητηριακή γνώση, περνάει πράγματι μέσα από μια υπνωτιστική κατάσταση. Αν όμως μπορείτε να αποσυνδέσετε τα αισθητηριακά κανάλια και να διατηρήσετε την επίγνωση σας παρ’ όλα αυτά, θα μπορέσετε τότε να ξεπεράσετε τους φραγμούς της προσωπικότητάς σας και να πάτε σε οποιοδήποτε βάθος και ύψος. Η συνειδητότητα μπορεί να φτάσει ως εκεί που μπορείτε να την οδηγήσετε. Αλλά συγχρόνως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ως ένα βαθμό, περνάτε από την περιοχή της ύπνωσης.

Με επιστημονικούς όρους, το κεντρικό νευρικό σύστημα και ο επικρατέστερος φλοιός δεν παρέχουν τα απαραίτητα ερεθίσματα στον εγκέφαλο και όταν ο εγκέφαλος απομονώνεται, μπαίνει σε μια κατάσταση, η οποία ονομάζεται ύπνωση. Είναι ένα τυχαίο συμβάν, ένα πολύ μικρό εύρος εμπειρίας, όπου ο εγκέφαλος και ο εγκεφαλικός φλοιός αποσυνδέονται από τα ενεργειακά κανάλια.

Σύμφωνα με την γιόγκα υπάρχουν τρία σημαντικά νάντις ή ενεργειακά κανάλια στο φυσικό σώμα, γνωστά ως ίντα, πιγκάλα και σουσούμνα. Το ίντα μεταφέρει τη νοητική δύναμη, το πιγκάλα τη ζωτική δύναμη και το σουσούμνα την πνευματική δύναμη. Σύμφωνα με την ανατομική ορολογία τα κανάλια παραλληλίζονται κατά προσέγγιση με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (πιγκάλα), με το παρασυμπαθητικό (ίντα), και με την κεντρική νευρική οδό του νωτιαίου μυελού (σουσούμνα).

Σε όλη μας τη ζωή, τα κανάλια ίντα και πιγκάλα παρέχουν συνεχώς στον εγκέφαλο τα απαραίτητα ερεθίσματα που του δίνουν την ικανότητα να αναγνωρίζει ένα αντικείμενο, έναν ήχο, μια ιδέα. Εάν κλείσετε τα ίντα και πιγκάλα μέσω την διαδικασίας της πρατυαχάρα–εσωτερίκευσης, τότε ο εγκέφαλος απομονώνεται. Αυτή είναι η ύπνωση. Αλλά εάν συγχρόνως μπορείτε να αφυπνίσετε το σουσούμνα (το οποίο είναι κλειστό στους περισσότερους ανθρώπους) τότε παρόλο που έχετε αποσυνδέσει τα δύο κανάλια επικοινωνίας (ίντα και πιγκάλα) από τον εγκέφαλο, η κεντρική οδός αφυπνίζεται και έτσι το σουσούμνα θα είναι εκείνο που θα παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο.

Η ενέργεια που δέχεται ο εγκέφαλός σας τώρα διοχετεύεται μέσω ίντα και πιγκάλα. Αυτό που λείπει κατά τη διάρκεια της ύπνωσης είναι η σύνδεση μεταξύ ίντα και πιγκάλα. Αλλά στη Yoga Nidra η κεντρική νευρική οδός– σουσούμνα νάντι αφυπνίζει τον εγκέφαλο εντελώς. Κατά την διάρκεια της Yiga Nidra, επειδή λειτουργεί το σουσούμνα νάντι, ο εγκέφαλος λαμβάνει μια υψηλότερη ποιότητα διέγερσης και ένα διαφορετικό τύπο γνώσης. Για αυτό το λόγο, το είδος της επίγνωσης είναι εντελώς διαφορετικό από οποτεδήποτε άλλοτε. Στην ύπνωση ο εγκέφαλος απομονώνεται από τα αισθητηριακά κανάλια και έτσι η γνώση του είναι περιορισμένη, η τροφοδότησή του εμποδίζεται και δεν έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει πέρα από τα όριά του. Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ των καταστάσεων επίγνωσης που επιτυγχάνονται μέσω της ύπνωσης και της Yoga Nidra.

Επιπλέον, μεταξύ Yoga Nidra και ύπνωσης υπάρχουν σίγουρα διαφορές όσον αφορά τις τεχνικές εφαρμογές και τον τρόπο εμβάθυνσης. Η επιλογή προκύπτει από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου. Όποια τεχνική χαλάρωσης και θεραπείας επιλέξει κάποιος, είναι σημαντικό να είναι προσεκτικός. Ο ψυχισμός μας είναι ένα ευαίσθητο πεδίο που δε μας επιτρέπεται να φερθούμε επιπόλαια. Ο νους μοιάζει με αυτοκίνητο. Αν δεν τον χειριστείτε με κατάλληλο τρόπο, θα υποστείτε ατύχημα. Αλλά αν είσαστε καλός οδηγός θα γνωρίζετε πώς να οδηγήσετε σωστά. Στη Yoga Nidra μερικές φορές μπορείτε να πάτε πολύ βαθιά, ο απώτατος σκοπός της είναι να σας οδηγήσει βαθιά στην κατάσταση εκείνη, κατά την οποία βρίσκεστε σε πλήρη ένωση με την εσωτερική σας ύπαρξη.

Θα ήταν ωφέλιμο ο άνθρωπος σε ένα πρώτο στάδιο να αναγνωρίσει, και σε ένα δεύτερο να βελτιώσει την έλλειψη επίγνωσης των πράξεών του μέσα στην καθημερινότητα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη ζωή του. Η πνευματική προσωπικότητα είναι μια κατάσταση μέσα στην οποία έχει βιωθεί ο ανώτερος, εσωτερικός εαυτός. Το βίωμα αυτό προέρχεται από πολύ μικρή ηλικία, αλλά το υποσυνείδητο και ασυνείδητο έχει πολύ καλή μνήμη και έρχεται σε σύγκρουση με την υπάρχουσα ανθρώπινη προσωπικότητα.

Κλείσε τα μάτια και δες…

 

Υπογράφει η Παναγιώτα Μελισσουργού.