Yoga και καθημερινότητα

Όταν η yoga ήρθε και με συνάντησε, διένυα μία «περίπλοκη» φάση στη ζωή μου. Μόλις είχα γεννήσει, όλα ήταν πρωτόγνωρα, η ψυχολογική μου κατάσταση περίεργη, το σωματικό μου βάρος μεγάλο. Από την πρώτη μου κιόλας επαφή άρχισα να αισθάνομαι ανακούφιση και ηρεμία. Σιγά-σιγά, έγινε κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Τι είναι όμως η yoga και γιατί προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο τα τελευταία χρόνια;

Η yoga είναι μια εναλλακτική μορφή άσκησης, την οποία τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν ως τρόπο ζωής. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα είδος διαλογισμού, το οποίο έχει ασκήσεις αναπνοής (pranayama) και στάσεις (asanas), οι οποίες συμβάλλουν όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία.

Yoga σημαίνει ένωση, σύνδεση των δύο φύσεων του ανθρώπου, του φυσικού του σώματος και της πνευματικής του υπόστασης, ώστε να επιτευχθεί η συνειδησιακή του εξέλιξη. Ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με το νου και του νου με το πνεύμα, με σκοπό την επίτευξη μιας κατάστασης αρμονίας.

Η μέθοδος έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών και επομένως τα αποτελέσματά της έχουν βιωθεί και μελετηθεί ανά τους αιώνες για να μας βεβαιώσουν πως, δεν πρόκειται για “μόδα” ή τάση αλλά για ένα ολιστικό σύστημα που ταιριάζει απόλυτα στο σύγχρονο άνθρωπο. Πολλοί την εντάσσουν στα είδη γυμναστικής, όμως η κατηγορία αυτή μάλλον την περιορίζει. Άλλοι τη συνδέουν με ψυχολογικές μεθόδους εκτόνωσης αλλά, και πάλι, η ουσιαστική υπόσταση δεν είναι αυτή -ή μόνο αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που η μέθοδος επιδρά άμεσα σε όλα τα επίπεδα -νοητικό, συναισθηματικό, ψυχικό: Γιατί είναι ΟΛΑ αυτά μαζί!

Η Yoga είναι υπαρξιακή, βιωματική, εμπειρική. Δεν χρειάζεται καμία πεποίθηση, αλλά θάρρος για να την βιώσεις. Δουλεύει σε όποιο επίπεδο την χρειαζόμαστε- σωματικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό, διανοητικό, πνευματικό ή σε όλα μαζί. Δουλεύει διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο γιατί ο καθένας είναι μοναδικός και μοναδική η σχέση του με τη αυτή. Η Yoga είναι η επιστήμη που σε βοηθάει να βρίσκεσαι στο παρόν.

Ένας από τους λογούς που αισθανόμαστε αναζωογόνηση κατά την πρακτική της Yoga είναι ότι έστω για λίγο το μόνο που υπάρχει, είναι η παρούσα στιγμή. Κάθε φορά που επανέρχεσαι στο παρόν παραμερίζεις κάποια φορτία της καθημερινότητας, κάποιες από τις νοητικές εντάσεις και διακυμάνσεις.

Η ραγδαία εξέλιξή της οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μια φιλοσοφία που προσαρμόζεται εύκολα σε πλήθος πολιτισμών γιατί δίνει μεγάλη σημασία στην πολυδιάστατη φύση του ανθρώπου.

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κατάστασης υγείας, σαν μια ολιστική μέθοδος με πολλά είδη και παρακλάδια. Στην πρακτική είναι απαραίτητο να βρίσκεται κανείς ολόκληρος ΕΚΕΙ. Ο νους είναι εκείνος που προβάλει σαφώς τις περισσότερες αντιστάσεις σε αυτό. Το νου προσπαθούμε να ελέγξουμε μέσα από την πρακτική μας, αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός ορισμός της Γιόγκα σύμφωνα με τα Yoga Sutras κατά Patanjali Υoga Chitta Vritti Nirodha: “Γιόγκα είναι ο έλεγχος των διακυμάνσεων του νου”.

Πάμε να δούμε μερικά από τα οφέλη της yoga στη ζωή μας;

Σίγουρα, με πρώτο εργαλείο το φυσικό σώμα και μέσα από τη σωστή τοποθέτηση, ενδυνάμωση και βελτίωση της υγείας του, μπορούμε να πειραματιστούμε και να έχουμε την εμπειρία της αληθινής μας φύσης και του δυναμικού μας, μετατρέποντας την υφή της καθημερινότητάς μας από αγχωτική σε συνειδητή και βέβαια, περισσότερο γαλήνια.

Βοηθά στην δημιουργία ενός δυνατού, ενεργητικού και υγιούς φυσικού σώματος αυξάνοντας την δύναμη, χτίζοντας την αντοχή και την ισορροπία και βελτιώνοντας την ελαστικότητα και την φυσική κατάσταση.

Μέσω της συνειδητής παραμονής στις asanas και της ήρεμης και ελεγχόμενης αναπνοής, οι ασκούμενοι μαθαίνουν τα όρια τους, δυναμώνουν, αποκτούν ευεξία.

Μέσω των τεχνικών διαλογισμού οι ασκούμενοι αποκτούν πνευματική ηρεμία, καθαρότητα του νου, αυτοέλεγχο, αυτοσυγκέντρωση, δημιουργικότητα, ανάπτυξη θετικής σκέψης, αρμονία, πληρότητα.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία όλων των απαραίτητων συστατικών που μεταφέρει το αίμα για να τροφοδοτήσει το σώμα με υγεία, ευεξία και ενέργεια, αποβάλλοντας ταυτόχρονα τις τοξίνες.

Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό, ενδοκρινολογικό και πεπτικό σύστημα μέσω των στροφών, κάμψεων και ανεστραμμένων στάσεων του κορμού.

Μία ακόμα πολύ σημαντική δεξιότητα που αποκτά κανείς μέσω της yoga είναι να εκτιμάς όλα όσα έχεις, όλους τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου και όλη την ομορφιά που σε περιβάλλει. Η εκτίμηση είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας.

Πολλές από τις στάσεις (Asanas) στη Yoga ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη και δυναμώνουν τους μύες γύρω από αυτήν. Ο σκοπός σε κάθε στάση είναι να διατηρούμε ψηλή και μακριά την σπονδυλική μας στήλη. Μια καλή πρακτική yoga είναι ικανή να μας εκπαιδεύσει να διατηρούμε αυτή τη σωστή στάση και μετά το μάθημα. Η διαρκής τόνωση των κοιλιακών, των ώμων ,της πλάτης, των χεριών και των ποδιών βοηθούν στην υιοθέτηση της σωστής στάσης.

Το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε κάποια εργαλεία και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας όπως σωστή αναπνοή, συγκέντρωση, νοητική εγρήγορση, επίγνωση του σώματός μπορούν να μας κάνουν να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Με λίγα λόγια ο απόηχος ενός μαθήματος Yoga είναι ικανός να μας δώσει ευτυχία μέσα στη μέρα και μια διαφορετική, πιο ανάλαφρη και με περισσότερο νόημα ματιά προς τη ζωή.

Υπάρχουν τόσες πολλές ιδεολογίες στη Yoga που μπορεί να γίνουν τρόπος άσκησης για μια ζωή. Πάντα υπάρχει μια αλλαγή να κάνεις ή ένα καινούργιο στυλ να υιοθετήσεις. Μια απίστευτη αίσθηση είναι όταν καταφέρνεις να “βγάλεις” μια άσκηση που παλιότερα φάνταζε δύσκολη ή ακατόρθωτη. Το να παρατηρείς αλλαγές στο σώμα σου και να βελτιώνεσαι συνεχώς στην πρακτική σου μπορεί να σου δώσει την αυτοπεποίθηση που ψάχνεις. Μπορεί να είναι μια στήριξη στο κεφάλι ή μια στάση σανίδας για περισσότερο χρόνο. Όλα αυτά αποτελούν μικρές επιτυχίες που είναι ικανές να τονώσουν την αυτοπεποίθησή και να μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρει η Yoga είναι ότι βελτιώνει την ευλυγισία. Αυτό όχι μόνο καλυτερεύει την ποιότητα της ζωής μας, αλλά προστατεύει το σώμα από τραυματισμούς και πιασίματα. Με την ώρα οι σφιγμένοι μύες θα χαλαρώσουν και θα ζεσταθούν, η συσσωρευμένη ενέργεια θα απελευθερωθεί και η αναπνοή μαζί με την συγκέντρωση θα μας βοηθήσει να “κατεβαίνουμε” όλο και πιο χαμηλά, να στρίβουμε όλο και πιο πολύ το σώμα, να φέρνουμε όλο και πιο ψηλά το πόδι. Και αν αυτός ο “Κάτω σκύλος” στην αρχή σου φαίνεται η πιο άβολη στάση να σταθείς, όσο κι αν δεν το πιστεύεις σιγά σιγά θα το απολαμβάνεις.

Το να αφήσουμε πίσω πράγματα ή συναισθήματα που δεν μας προσφέρουν κάτι και δεν μας γεμίζουν πια, είναι τα πρώτα βήματα προς την αλλαγή. Πόσοι από εμάς θέλουν αλλά δεν τολμούν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους; Άνθρωποι όμοιοι με εμάς, παρέες και συνήθειες που μπορούν να μας παρασύρουν προς ένα θετικό τρόπο ζωής, πρέπει να αντικαταστήσουν τα αρνητικά, τοξικά και επιβαρυμένα περιβάλλοντα.

Το να εστιάζουμε την προσοχή μας σε τομείς της ζωής μας που ποτέ δεν είχαμε δώσει την προσοχή μας παλιότερα είναι το πρώτο βήμα προς το Minfulness. Η Yoga μας δείχνει έναν ευγενικό τρόπο να ζούμε στο παρόν. “Παρατηρώ τον εαυτό μου, τον ρυθμό της αναπνοής μου, δεν αφήνω το μυαλό μου να ξεφεύγει, αν όμως αυτό γίνει το επαναφέρω ήρεμα στη στιγμή που ζω.” Και κάπως έτσι καταφέρνουμε να μάθουμε να εστιαζόμαστε σε αυτό που συμβαίνει τώρα και τελικά να απολαμβάνουμε και να χορταίνουμε κάθε μέρα μας, έχοντας αφήσει πίσω το παρελθόν.

Η yoga αποσκοπεί στην πνευματική διαύγεια και συμβάλλει καθοριστικά στην αυτογνωσία του ατόμου. Το άτομο αρχίζει σιγά σιγά να έχει επίγνωση της αληθινής του φύσης, αφού μέσω αυτού, μπορεί να ισορροπήσει, έχοντας αρμονία στη ζωή του. Μπορεί να έρθει σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό του, κατευνάζοντας τα ένστικτα και τις παρορμήσεις του. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, βοηθάει το άτομο να καταβάλλει τις αρνητικές του συνήθειες και τα συναισθήματα, όπως οι διαταραχές της διατροφής και η χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Το άτομο, μέσω της γιόγκα, μαθαίνει να μην υπερ-αναλύει τη ζωή του, να εξηγεί πού οφείλεται το κάθε τι και απλά να ενεργεί, παίρνοντας τη ζωή στα χέρια του. Ουσιαστικά, εξασκείται στο να σταματάει τις αρνητικές σκέψεις του και να είναι αισιόδοξο, έχοντας ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Επομένως, αποκτά μια ηρεμία και γαλήνη και αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, βοηθώντας το να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του.

Το άτομο εναρμονίζεται με το σώμα του, πράγμα που το κάνει να νιώθει ότι είναι κυρίαρχο του εαυτού του και ότι καμία εξωγενής μεταβλητή δεν μπορεί να ανατρέψει την καθημερινότητα. Αρχίζει, με άλλα λόγια, να πιστεύει στις δυνατότητες του και ορίζει εκείνο την τύχη του. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, καταφέρνει να φτάσει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Το άτομο που κάνει yoga εντατικά, καταφέρνει να έχει περισσότερη συγκέντρωση σε αυτά που κάνει, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του. Ταυτόχρονα, η yoga βελτιώνει τον συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα. Και το σημαντικότερο, το άτομο μαθαίνει να επιλύει τα ζητήματα που το αφορούν γρηγορότερα, αφού η μνήμη του ενισχύεται και μπορεί να κάνει καλύτερους συλλογισμούς με τις αποθηκευμένες και ληφθείσες πληροφορίες.

Το να μάθεις να ζεις δίνοντας αγάπη είναι ένα από τα ομορφότερα συναισθήματα του κόσμου. Μπορεί να είναι αγάπη για τον εαυτό σου, για τους άλλους ανθρώπους ή για την ίδια τη ζωή. Ο θετικός τρόπος αντιμετώπισης της ζωής είναι συνήθως αποτέλεσμα αυτού του τρόπου σκέψης.

H Yoga μπορεί να φέρει στη ζωή κάποιου μεγάλες αλλαγές, στο νου αλλά και στο σώμα. Το να βλέπεις τη Yoga σαν ένα κλειδί για να κερδίσεις ηρεμία, σοφία και φυσική δύναμη είναι ένα από τα πιο όμορφα μυστικά.

Για όλους αυτούς αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους, αξίζει να επιλέξει κανείς να χρησιμοποιήσει στη ζωή του την Yoga, όπως μία πυξίδα. Όπως οι πυξίδες μας δείχνουν την κατεύθυνση που θέλουμε να βρούμε, έτσι και η Yoga μας δείχνει τον δρόμο προς την αυτοβελτίωση. Μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του, είναι να αποφασίσει να την κρατήσει στα χέρια του και να ξεκινήσει το «ταξίδι». Ποτέ δεν ξέρετε που θα σας οδηγήσει!

 

Υπογράφει η Νένα Κατσικαβέλη.