Yoga και Κολύμβηση

Η επιλογή του θέματος δεν έγινε τυχαία. Ούσα πρώην συστηματική και τωρινή μία φορά την εβδομάδα κολυμβήτρια, κατάφερα να αντιληφθώ τις μικρές, αλλά πολύ σημαντικές, διαφορές στην προπόνηση μετά τη συστηματική πρακτική της yoga. Αυτή η συνειδητοποίηση με ώθησε να ερευνήσω σχετικά με το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ yoga και κολύμβησης, να τονίσω τα οφέλη του συνδυασμού τους και να προτείνω τις κυρίως βοηθητικές asana για κολυμβητές.

Η yoga είναι το προσωπικό ταξίδι του καθενός, κατά το οποίο μέσω της εξάσκησης του σώματος, εξασκείται ο νους και επέρχεται αρμονία και ισορροπία. Η yoga σαν τέχνη εξασκείται καθημερινά στο πεδίο μάχης και περιλαμβάνει τεχνικές σωματικών ασκήσεων (asana), τεχνικές εξισορρόπησης του νευρικού συστήματος (pranayama), τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης και τεχνικές διαλογισμού.

Ο όρος asana χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σταθερή και άνετη στάση που προκαλεί στον ασκούμενο της yoga σταθερότητα και ανακούφιση. Η asana στοχεύει στην αφύπνιση του εσωτερικού μας δυναμικού, στην τόνωση του σώματος, με στόχο το ξεμπλοκάρισμα της συσσωρευμένης ενέργειας και έντασης και την υπενθύμιση των υψηλότερων πνευματικών στόχων (κινούμενος διαλογισμός).

Η πρακτική της asana εισάγει τον ασκούμενο σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο, καλλιεργώντας σιγά σιγά το νου, την επίγνωση και τη δυνατότητα να παραμείνει νοητικά στο παρόν. Το σώμα μας μεταμορφώνεται σε ένα mandala, ένα τρισδιάστατο σχήμα που παίρνει διάφορες μορφές, πάνω στο οποίο σε συνδυασμό με την αναπνοή, ο νους μπορεί να συγκεντρώνεται.

Όσον αφορά στη λέξη pranayama, έχουν επικρατήσει δύο ορισμοί. Η κλασσική yoga μας διδάσκει πως η λέξη pranayama προέρχεται από δύο λέξεις “prana” και “yama” και σημαίνει τεχνικές ελέγχου της ζωτικής μας ενέργειας. Η ταντρική yoga μας διδάσκει πως η pranayama προέρχεται από τις λέξεις “prana” και “ayama” και σημαίνει τεχνικές που στοχεύουν στην αύξηση της ενεργειακής μας χωρητικότητας, με σκοπό να υποδεχτούμε περισσότερη πράνα, δηλαδή ζωτική δύναμη. Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες pranayama:

 1. Pranayama εξισορρόπησης
 2. Pranayama ενεργοποίησης
 3. Ηρεμιστικές pranayama

Είναι πολύ σημαντικό όλοι να μπορούν να ελέγχουν τα κύματα του νου, ώστε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να ζουν μια αρμονική, ευτυχισμένη ζωή. Μαθαίνοντας τεχνικές χαλάρωσης και ηρεμίας, μπορεί κανείς να απαλλαγεί από την υπερένταση στο σώμα, που είναι αποτέλεσμα καθημερινής δραστηριότητας, ανησυχίας, στενοχώριας, εκνευρισμού και δυσάρεστων γεγονότων και καταστάσεων. Όλες αυτές οι τεχνικές βοηθούν τον ασκούμενο να νιώσει την τέλεια χαλάρωση και με αυτόν τον τρόπο να διατηρεί και να βελτιώνει τη σωματική και ψυχική του υγεία. Οι δυο βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ασκούμενοι της yoga είναι οι εξής:

 1. Επίγνωση αναπνοής
 2. Περιφορά συνειδητότητας

Υπάρχουν αναρίθμητες επιστημονικές έρευνες που επιβεβαιώνουν πως ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και νοητική μας υγεία. Εκτός από τη θετική επίδραση που έχει στο σώμα και στο νου, ο διαλογισμός μας βοηθά να αναπτυχθούμε και πνευματικά. Ο διαλογισμός μας εξελίσσει στο φυσικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό τομέα της ζωής μας.

Όταν μπαίνουμε στην κατάσταση του διαλογισμού, ξεχνάμε την ύπαρξη του φυσικού μας σώματος και εναρμονιζόμαστε με τα βαθύτερα στοιχεία της ίδιας μας της φύσης. Τα άκρα και το σώμα μας χαλαρώνουν τελείως. Ενώ είμαστε πλήρως απασχολημένοι στο διαλογισμό, χάνουμε ακόμα και την αίσθηση οποιουδήποτε πόνου ή δυσαρέσκειας. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο διαλογισμό, τόσο περισσότερο χρόνο παραμένει χαλαρό το σώμα μας. Λέγεται πως μία ώρα πλήρους συγκέντρωσης στο διαλογισμό ισοδυναμεί με πέντε ώρες ύπνου.

Υπάρχει όμως σύνδεση ανάμεσα στη yoga και τις τεχνικές της με την κολύμβηση;

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα κατά το οποίο οι αισθήσεις εσωτερικεύονται και η συνειδητότητα επικεντρώνεται στον εσώτερο εαυτό. Εξαιτίας της κάλυψης με το νερό, της ελλιπούς αισθητηριακής ικανότητας, των ελλιπών ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων, οι κολυμβητές εξερευνούν το πέμπτο από τα οχτώ yoga sutras, την pratyahara. Όταν ο νους αποκτά τον έλεγχο στις αισθήσεις, τα πράγματα που μας αποσπούν μειώνονται και ο νους μπορεί να στραφεί εσωτερικά.

Στην πραγματικότητα η yoga με την κολύμβηση περπατάνε χέρι με χέρι. Αν παρατηρήσει κανείς έναν καλό κολυμβητή, ένα από τα πρώτα σημεία που θα προσέξει είναι η άνεση και η χάρη του μέσα στο νερό. Οι κινήσεις του είναι απαλές, ρευστές και σε ισορροπία, ενώ μοιάζουν να καταβάλλουν μικρή προσπάθεια,τη στιγμή που οι άλλοι γύρω τους πασχίζουν να κρατήσουν ένα ρυθμό.

Η εξήγηση πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα γεννήθηκαν με ένα φυσικό ταλέντο, αλλά η σκληρή και επίμονη δουλειά. Η άνεση και η ευκολία τους μέσα στο νερό απορρέει από άψογο συντονισμό των μυών και της αναπνοής, που τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν την ενέργειά τους στα επιθυμητά σημεία, αντί να τη σπαταλούν.

Ο χρόνος μέσα στο νερό είναι ίσως μία από εκείνες τις στιγμές που αισθάνεται κανείς αποκομμένος από τον εξωτερικό κόσμο και δεν ακούει απολύτως τίποτα. Η ησυχία και η γαλήνη που βιώνει το άτομο, ηρεμεί το νου, τον απαλλάσει από στρες και εκτοξεύει τη διάθεση. Αυτή η εμπειρία μπορεί να εμπλουτιστεί από τις τεχνικές διαλογισμού, που βοηθάει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στην άρση των περιοριστικών στρωμάτων που έχει ο καθένας μας.

Πολύ σημαντική για τους κολυμβητές θεωρείται η επαρκής ξεκούραση, η βαθιά χαλάρωση του σώματος μετά την προπόνηση και ο καλός ύπνος. Επίσης οι αθλητές της κολύμβησης πρέπει να διατηρούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η πρακτική της yoga βοηθά τους κολυμβητές σε πολλαπλά επίπεδα. Σε σωματικό επίπεδο, επιδρά σημαντικά στην ευκινησία των αρθρώσεων και στην ευλυγισία των μυών. Μέσω στοχευμένων asanas, αυξάνεται η ευκινησία η οποία επιφέρει αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και χαλάρωση του συνδετικού ιστού (μυών, συνδέσμων και τενόντων). Ταυτόχρονα ολόκληρη η άρθρωση σταθεροποιείται και αποκτά μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη. Οι μύες που δουλεύουν στο πλήρες μήκος τους και είναι ελαστικοί είναι απαραίτητοι από άποψη φυσιολογίας στους κολυμβητές: για να είναι αποτελεσματικοί στο νερό, κάθε πλεύση απαιτεί πλήρη έκταση και του χεριού και του ποδιού. Όταν εκτελούν και τα τέσσερα στυλ κολύμβησης, καθιστούν τον εαυτό τους προπέλα για να πλεύσουν, συσπώντας και επιμηκύνοντας κάθε μυ του σώματός τους.

Ζωτικής σημασίας είναι και η αύξηση της δύναμης που αποκτά ο ασκούμενος της yoga, με πολλαπλούς τρόπους. Σε κάθε στατική asana ο κορμός είναι απαραιτήτως ενεργοποιημένος και σε κάθε δυναμική asana είναι σε πλήρη εγρήγορση. Η επιλογή asana (δυναμικών αλλά και στατικών) και η δυναμική ροή τους μπορούν να επιφέρουν την ανάπτυξη της δύναμης τόσο στο επάνω όσο και στο κάτω μέρος του σώματος. Όταν γίνεται εξάσκηση μέσω σωστών κινητικών προτύπων, όπως συμβαίνει κατά την πρακτική της yoga, αναπτύσσεται η λειτουργική δύναμη του ασκούμενου. Ένα πρόγραμμα yoga έχει την ικανότητα και την προσαρμοστικότητα να σχεδιαστεί καταλλήλως και να περιλαμβάνει ειδικές κινήσεις που εφαρμόζονται στην κολύμβηση.

Οι κολυμβητές έχουν την τάση να υπερ-αναπτύσσουν το μπροστινό μέρος του θώρακα, που προκύπτει από τη χρόνια υπέρχρησή του στα τρία από τα τέσσερα κολυμβητικά στυλ: ελεύθερο, πρόσθιο και πεταλούδα. Εξαιτίας αυτής της κυριαρχίας των θωρακικών μυών και της σύσπασης τους, η αντίθετη μυική ομάδα των ρομβοειδών είναι αδύναμη. Το ύπτιο σαν στυλ κολύμβησης, λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας στη δημιουργία μιας τέτοιας ανισορροπίας, αλλά πολλές φορές δεν επαρκεί. Η συστηματική πρακτική της yoga βοηθά αποτελεσματικά στην εκμάθηση και διατήρηση σωστής ευθυγράμμισης και μυικής ισορροπίας.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα μιας προπόνησης που εκτελείται αποκλειστικά στο νερό, είναι ότι το σώμα δεν μπορεί να αναπτύξει πλήρως τη δύναμή του χωρίς τη βαρύτητα. Το σώμα χρειάζεται την κατάλληλη αντίσταση από τη γη για να αναπτύξει δύναμη τόσο μυική, αλλά και να διατηρήσει την οστική πυκνότητα. Ακόμα ένα πλεονέκτημα της πρακτικής της yoga, καθώς όλες οι asanas εκτελούνται με το βάρος του σώματος.

Η yoga είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να αναπτύξει κανείς σωματική συνείδηση. Οι περισσότεροι αθλητές έχουν μεγάλη ικανότητα αντίληψης του σώματός τους και αυτό τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τις αλλαγές στην τεχνική τους με μεγαλύτερη ευκολία. Συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα yoga που περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρότυπα κίνησης στα οποία οι κολυμβητές δεν είναι εξοικειωμένοι, αναπτύσσουν διαφορετικές προσαρμογές στο νευρικό τους σύστημα. Η αύξηση της αντίληψης του σώματος επιτυγχάνεται μέσω της εστίασης της προσοχής και τη μεταφορά της επίγνωσης σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια της πρακτικής. (π.χ: που βρίσκεται το γόνατο κατά τη διάρκεια της Virabhadrasana 1;)

Η εργονομία και η εξοικονόμηση δυνάμεων χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την πρακτική της yoga, ειδικά σε απαιτητικές asanas. Ταυτόχρονα ο ασκούμενος πρέπει να μπορεί να παραμείνει ήρεμος και άνετος και αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της αναπνοής. Η εκμάθηση της σωστής διοχέτευσης της αναπνοής σε συνεργασία με την κίνηση, επιτρέπει στον ασκούμενο να κινείται σε πιο ενσυνείδητο και χαλαρό επίπεδο. Στο ίδιο επίπεδο στοχεύει και ο κολυμβητής, που με εξοικονόμηση ενέργειας επιζητά ταυτόχρονα άνεση, χάρη και ταχύτητα.

Η εξάσκηση της yoga μπορεί να βοηθήσει τους κολυμβητές και στο επίπεδο της αποκατάστασης και αποθεραπείας. Πολλές φορές ένα μάθημα yoga φαίνεται στους κολυμβητές ως άθλος, εξαιτίας της περιορισμένης κινητικότητας που απορρέει από τους σφιχτούς και ανελαστικούς τους μύες. Η yoga περιλαμβάνει πολλα είδη και τεχνικές μέσα από τα οποία μπορεί να επιτευχθεί εξάσκησή της, χωρίς να φαίνεται σαν κοπιαστικός άθλος. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους επιτάχυνσης του χρόνου αποθεραπείας είναι μέσω της restorative yoga. Σε αυτό το είδος θεραπευτικής yoga χρησιμοποιούνται βοηθήματα για την υποστήριξη του σώματος κατά τη διάρκεια διάφορων asanas, το οποίο σαν αποτέλεσμα ενθαρρύνει και επιτρέπει στο σώμα να αφεθεί και να προχωρήσει ενδεχομένως πιο βαθιά. Αυτό το είδος yoga ενεργοποιεί και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει ακόμα πιο αποτελεσματική αποθεραπεία.

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της yoga που ενισχύουν την κινητικότητα, αυξάνουν τη δύναμη, αναπτύσσουν την ικανότητα αντίληψης του σώματος, ενισχύουν την άνεση της κίνησης και βοηθούν στην αποκατάσταση, μπορεί να χτιστεί ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη κακώσεων. Η θεραπευτική yoga είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποκατάσταση πολλών ειδών τραυματισμών. Κατά το χτίσιμο αυτού του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν υπ’όψην τυχόν προηγούμενοι τραυματισμοί, ανισορροπίες δύναμης και κινήσεις στις οποίες ο αθλητής μειονεκτεί. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του αθλητή.

Είναι γνωστό ότι τόσο οι yogis όσο και οι κολυμβητές γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την αναπνοή τους για να διευκολύνουν την κίνηση. Οι yogis τη χρησιμοποιούν για να ανοίξουν και να επιμηκύνουν τα σφιχτά και ανελαστικά σημεία του σώματος και για τον καθαρισμό από φυσικές και συναισθηματικές τοξίνες. Η βαθιά, πλήρης αναπνοή διευκολύνει τις asanas, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και αναπτύσσει την καρδιοαναπνευστική χωρητικότητα. Στην περίπτωση του κολυμβητή αντίστοιχα, όντας κάτω από το νερό η διαδικασία αυτή γίνεται ευκολότερη , καθώς το νερό εφαρμόζει πίεση στους πνεύμονες και τους αναγκάζει να αποβάλλουν τον περιττό αέρα, επιτρέποντας στην καινούργια, φρέσκια prana να εισχωρήσει στο εσωτερικό.

Η αναπνοή κατά την κολύμβηση θα πρέπει να γίνεται τη στιγμή που ο θώρακας είναι ανοιχτός. Όπως οι yogis καταβάλλουν την προσπάθεια κατά την εισπνοή και με την εκπνοή χαλαρώνουν, έτσι και οι κολυμβητές εισπνέουν πριν τη βουτιά και παρατείνουν την εκπνοή και τη χρησιμοποιούν σε κάθε πλεύση, ώστε να κινούνται κάτω από το νερό. Ο ρυθμός της αναπνοής τροποποιείται ανάλογα με το κάθε άτομο, ώστε να διευκολύνεται η πλεύση με κάθε κύκλο αναπνοής. Στο ελεύθερο, για παράδειγμα, οι κολυμβητές ενθαρρύνονται να διατηρούν πλήρη αντίληψη της ευθυγράμμισης και να συντονίσουν τον κύκλο της αναπνοής τους έτσι ώστε η εισπνοή να γίνεται σε κάθε αλλαγή πλευράς του σώματος. Από τα παραπάνω προκύπτει πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση των τεχνικών pranayama και συγκεκριμμένα της Anuloma Viloma Pranayama, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πνευμονικής χωρητικότητας, στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση του στρες και στη βλετίωση της ικανότητας συγκέντρωσης. Πολύ χρήσιμη είναι και η τεχνική της Nadi-Sodhana, η οποία στοχεύει στον εξαγνισμό των ενεργειακών καναλιών (nadis) και εξισορροπεί τη ροή της ενέργειας μεταξύ του αριστερού και του δεξιού σώματος. Είναι πολύ ωφέλιμη στον επαναπροσδιορισμό του κέντρου και για να οδηγήσει πιο εύκολα στο διαλογισμό. Ακόμα μια χρήσιμη pranayama είναι η Kapal Bhati, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της κυκλοφορία του αίματος, στην ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και προετοιμάζει το σώμα για την πρακτική.

Όλες οι τεχνικές pranayama και ο διαλογισμός αποτελούν ένα ακόμα χρήσιμο όπλο για τον κολυμβητή, καθώς τον εξοπλίζουν με καλύτερη οξυγόνωση εγκεφάλου, περισσότερη ενέργεια, ήρεμο νου, περισσότερη αντοχή, μεγαλύτερη διάρκεια κολύμβησης και ένα υποστηρικτικό σώμα εν γένει- όλα αυτά που χρειάζεται για να μείνει μακριά από φυσικές και νοητικές αποσπάσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, θα ήταν ιδανικό να ακολουθεί ο κάθε κολυμβητής ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα πρακτικής yoga ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες και τις ελλείψεις του, που να περιλαμβάνει τεχνικές pranayama και διαλογισμό. Στο κομμάτι της asana θα ήταν χρήσιμο να συμπεριληφθούν οι εξής:

 • Adho Mukha Svanasana: Ο κάτω σκύλος είναι μια ήπια ανεστραμμένη θέση που επιτρέπει καλύτερη παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Οι αρχάριοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τουβλάκια στα χέρια για διευκόλυνση. Στηρίζοντας το σώμα με τα χέρια και τα πόδια, βελτιώνεται η στάση και η ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα επιμηκύνονται και δυναμώνουν όλοι μύες του άνω και του κάτω άκρου, η περιοχή των ωμοπλατών και της σπονδυλικής στήλης. Η επίγνωση στην αναπνοή βοηθάει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και η ίδια η asana καθιστά ένα καινούργιο επίπεδο ενέργειας για τον ασκούμενο. Ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από τάση και στρες, χαρίζει ηρεμία και αναζωογόνηση.
 • Bhujangasana: Η κόμπρα είναι μια asana αποκατάστασης που βοηθά στη διατήρηση της ηρεμίας ενώ προσφέρει πολλαπλά σωματικά οφέλη. Οι αρχάριοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα bolster για επιπρόσθετη υποστήριξη. Εφαρμόζοντας σωστά τις αρχές ευθυγράμμισης, η κόμπρα βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών της σπονδυλικής στήλης και της μέσης, στην επιμήκυνση και ενεργοποίηση των μυών του θώρακα, των ώμων, του κορμού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη βελτίωση της στάσης, απαλλάσσει από κούραση και στρες. Αυτή η asana βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς, την αναπνευστική χωρητικότητα και την κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τον πόνο της μέσης και του ισχιακού νεύρου.
 • Gomukhasana: Ενώ φαίνεται σχετικά απλή στάση, όταν εφαρμοστούν οι αρχές ευθυγράμμισης γίνεται απαιτητική. Επιμηκύνει και ενδυναμώνει του μύες του θώρακα, των ώμων, του αγκώνα και των ισχίων, βελτιώνει τη στάση του σώματος και ενδυναμώνει τους μύες της σπονδυλικής στήλης και του κορμού.
 • Salabhasana: Αυτή η στάση είναι ιδανική για πόνους στη μέση και ισχιαλγία, καθώς ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης, του κορμού, των ώμων και του θώρακα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ευλυγισία και την αναπνευστική ικανότητα. Επίσης, χαρίζει ευθυγράμμιση σε όλο το σώμα, βελτιώνει τη στάση του και ενεργοποιεί τους κοιλιακούς μύες.
 • Dhanurasana: Η στάση του τόξου είναι εξαιρετική για ενδυνάμωση και επιμήκυνση των μυών του ισχίου, της λεκάνης, των κοιλιακών, της σπονδυλικής στήλης, των ώμων και του λαιμού, ενώ παράλληλα βελτιώνει και τη στάση του σώματος.
 • Urdhva Mukha Svanasana: Ακόμα μια ωφέλιμη στάση για τους κολυμβητές είναι ο πάνω σκύλος, η οποία έχει διαφορετικές αρχές ευθυγράμμισης και διαφορετική επίδραση στο σώμα από την Bhujangasana. Ο πάνω σκύλος χαρίζει άνοιγμα στο θώρακα και στους ώμους, ενδυναμώνει τους μύες του κορμού και του ισχίου και επιμηκύνει τους μύες της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη, χαρίζει δυνατούς ώμους και καρπούς, δυνατή μέση και συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος. Ανακουφίζει από τυχόν συμπτώματα ισχιαλγίας και από στρες και ένταση.
 • Setu Bhandasana: Σε αυτή τη θέση οι αρχάριοι μπορούν να τοποθετήσουν ένα μαξιλάρι κάτω από την πλάτη για υποστήριξη. Η στάση αυτή ανοίγει το θώρακα και το λαιμό, ανακουφίζει από στρες και ένταση, ηρεμεί το νου, ενώ ενδυναμώνει τους μύες της σπονδυλικής στήλης και επιμηκύνει τους κοιλιακούς.
 • Balasana: Η στάση του παιδιού ξεκλειδώνει τους σφιχτούς μύες και συνδέσμους της λεκάνης καθώς και τους καμπτήρες του ισχίου. Οι αρχάριοι ίσως χρειαστούν βοήθεια από bolster για υποστήριξη του κεφαλιού. Η θέση αυτή χαρίζει ανακούφιση απο στρες, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ προωθεί την συγκέντρωση.
 • Baddha Konasana: Οι κολυμβητές είναι επιρρεπείς στην απόκτηση σφιχτών ισχίων και μυών της λεκάνης που δυσχεραίνουν την αποτελεσματικότητά τους. Τα σφιχτά ισχία μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στη μέση. Αυτή η στάση ξεκλειδώνει τους μύες της λεκάνης και των ισχίων, δίνει ερέθισμα και ενεργοποιεί τα όργανα αναπαραγωγής, τα νεφρά και τους κοιλιακούς, επιμηκύνει τους μύες του έσω μηρού και των γονάτων, εξαλείφει στρες και κούραση και αποκαθιστά τα επίπεδα ενέργειας.
 • Anjaneyasana: Αυτή η στάση είναι εξαιρετική για την επιμήκυνση των καμπτήρων του ισχίου και κυρίως του λαγονοψοίτη, ανοίγει του θώρακα και τους ώμους,ανακουφίζει από ένταση και ενεργοποιεί τα νεφρά και το συκώτι.

Υπάρχουν, βεβαίως, πολλές asanas που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα yoga για κολυμβητές. Τα οφέλη που προκύπτουν από το συνδυασμό yoga και κολύμβησης είναι πολλαπλά. Το βασικότερο όλων ίσως αφορά στα παιχνίδια του μυαλού, καθώς οι περισσότεροι αθλητές έχουν ριζωμένη βαθιά την έννοια του ανταγωνισμού και η yoga θα τους δείξει ακριβώς το αντίθετο: στην πραγματικότητα ο στόχος της yoga είναι να δημιουργήσει χώρο εκεί που κάποτε υπήρχε περιορισμός. Να απομακρύνει τα στρώματα προστασίας που όλοι χτίζουμε στην καρδιά μας, κυρίως. Να μάθουμε να εκτιμούμε το σώμα και να αποκτήσουμε συνείδηση του νου και του θορύβου που δημιουργεί. Ο στόχος είναι να αγαπήσουμε τον Εαυτό. Όποιος ξεκινάει την πρακτική, πρέπει να στοχεύει μόνο στο να νιώσει, όχι στο να καταφέρει κάτι. Αν αλλάξει ο νους και ο τρόπος σκέψης του, θα μεγαλώσει και ο χώρος της καρδιάς.

 

Υπογράφει η Βίκυ Πεκρίδου.