Κωδικός: Γιόγκα

H γιόγκα είναι μια άλλη γλώσσα. Είναι η γλώσσα του σώματος μαζί με τη γλώσσα του συναισθήματος. Είναι το ταξίδι της ένωσης αυτών των δύο. «Άνοιξε το θώρακα σου, άνοιξε την καρδιά σου» καθοδηγεί ο δάσκαλος και η εικόνα που έρχεται αβίαστα στο μυαλό σου είναι η εικόνα μιας καρδιάς γενναιόδωρης, μιας καρδιάς που είναι έτοιμη να παραδοθεί, να χαμογελάσει και να αναπνεύσει. Αναπνέει η καρδιά; Όλα τα όργανα του σώματος μας αναπνέουν, ίσως όχι όλα με τον κλασσικό τρόπο αλλά με την ενέργεια που τους εμφυσούμε και την προσοχή που τους δίνουμε για να αποκτήσουν το χώρο που τους αναλογεί μέσα στο σώμα μας. «Αναπνεύστε στο πίσω μέρος της πλάτης» ακούς τον δάσκαλο να συμβουλεύει και αναρωτιέσαι: πώς αναπνέει κανείς στο πίσω μέρος της πλάτης;

Αν πετάξεις όσα σε βαραίνουν, λυτρωθείς από τα πρέπει και τα μη, εστιάσεις σε όσα κάνουν την καρδιά σου να πετά, τότε ίσως να μπορέσεις να αναπνεύσεις στο πίσω μέρος της πλάτης. Και τότε μπορεί να σηκωθείς ψηλότερα, να τραβήξεις τους ώμους πίσω και μακριά από τα αυτιά, να σηκώσεις το κεφάλι ψηλά, να κατευθύνεις το βλέμμα ευθεία μπροστά και να βρεις την πίστη στον εαυτό σου. Και όλες αυτές οι οδηγίες που ακους είναι όχι για να πετύχεις την αψεγάδιαστη άσανα αλλά για να κάνεις κάθε μέρα, ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοβελτίωση σου. Το ταξίδι έλεγε ο Καβάφης πως έχει σημασία και όχι η Ιθάκη, το ίδιο διδάσκει και η αρχαία επιστήμη της γιόγκα.

Παλεύεις με τους φόβους σου στις στηρίξεις, βρίσκεις τη σταθερότητα σου στη στάση του βουνού και ακολουθείς με επίγνωση το δικό σου ρυθμό, χωρίς να εξαντλείς τον εαυτό σου και χωρίς να τον πιέζεις. Εκεί κρύβεται και το μεγάλο μυστικό: προχωράς με αργά και σταθερά βήματα προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι την αναπνοή σου και όλα όσα εξερευνάς μέσα σου, ακούγοντάς την. Μερικές φορές στη σιωπή που σε βρίσκει η σαβάσανα μπορεί να δεις και τα πιο άγρια όνειρά σου να γίνονται πραγματικότητα ή κάποιες φορές στον οραματισμό που ακούς στη σαβάσανα, μπορεί να βρεις την εσωτερική σου χαρά και το χαμόγελο που ξεκινάει από την καρδιά και φτάνει μέχρι τα αυτιά σου. Και τότε θα ξέρεις πως βρίσκεσαι στο σωστό μονοπάτι, στο μονοπάτι προς το φως.

 

Υπογράφει η Σοφία Θεοδοσιάδου, απόφοιτος του 200hr Yoga Teacher Training Course.