Κηπουρική η θεραπευτική

Η άνοιξη ήρθε και είναι η ώρα να περιποιηθείτε τις γλάστρες ή τον κήπο σας, μετά τον χειμώνα, ώστε να ανανεώσετε τον χώρο σας. Οι εργασίες που έχετε να κάνετε μπορούν να κατανεμηθούν χρονικά, με τη σειρά που αναφέρονται, ώστε να τις προγραμματίσετε ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο σας.
Αν δεν το κάνατε νωρίτερα, τώρα είναι η ώρα να κλαδέψετε τα πολυετή φυτά, μόνο εφόσον δεν έχουν φανεί σημάδια ανάπτυξη (έκπτυξης) των οφθαλμών. Τέτοια είναι τα οπωροφόρα δένδρα και τα καλλωπιστικά δένδρα και οι θάμνοι που ανθίζουν το καλοκαίρι.
Αφαιρέστε τα ξερά φύλλα από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και τη νεκρή βλάστηση από τα πολυετή φυτά σας (ξερά φύλλα και βλαστούς). Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε χώρο ή δοχείο κομποστοποίησης. Αργότερα, όσο θα προχωράει η άνθιση, θα πρέπει να αφαιρείται από τα φυτά σας και τα άνθη που μαραίνονται.
Δημιουργήστε ζωτικό χώρο για τα φυτά σας, για να δημιουργήσουν νέα βλάστηση κατά τη θερμή περίοδο που ακολουθεί. Χωρίστε τα πολυετή φυτά που έχουν αυξηθεί πολύ και μεταφυτέψτε τα μικρά φυτάρια σε νέες γλάστρες ή άλλο σημείο του κήπου. Είναι και μία καλή ευκαιρία να δημιουργήσετε φυτά, για να χαρίσετε σε φίλους. Εδώ ισχύει και πάλι η προϋπόθεση ότι επεμβαίνετε μόνο εφόσον δεν έχει αρχίσει η εαρινή αύξηση. Διαφορετικά τα φυτά σας θα σοκαριστούν και η ανάπτυξή τους θα επιβραδυνθεί.
Γεμίστε άδειες γλάστρες με νέα ανθοφόρα ή αρωματικά φυτά που θα γεμίσουν χρώματα και αρώματα τον χώρο σας. Αλλάξτε το χώμα ή απλά αναμοχλεύστε το υπάρχων, προσθέτοντας και λίγο πλήρες λίπασμα εάν έχετε, αφαιρέστε νεκρή βλάστηση και ρίζες από τα παλιά φυτά και μεταφυτεύστε νέα, όπως: πανσεδάκια, πετούνιες, σκουλαρίκια, βιολέτες, έρωτας, καμπανούλες, μαργαρίτες, χρυσάνθεμα, βασιλικός, λουίζα.
Αν καλλιεργείτε λαχανικά, τώρα είναι η ώρα (και όσο το έδαφος είναι ακόμα ψυχρό) να σπείρετε μαρούλι, αρακά, αγκινάρες και να φυτέψετε πατάτες. Έτσι θα είναι έτοιμα νωρίς το καλοκαίρι.
Αντικαταστήστε γλάστρες που έχουν καταστραφεί και βάψτε αυτές που έχουν χάσει το χρώμα τους. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από τα παρτέρια ή τις γλάστρες σας, από νεκρή βλάστηση και άχρηστες ύλες, γιατί μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης παθογόνων.
Μην αμελήσετε να καθαρίστε και να επιδιορθώστε τα έπιπλα του κήπου ή του μπαλκονιού σας, ώστε να είναι έτοιμα να σας υποδεχθούν στη χαλάρωσή σας.

Θεοδώρα Πρίτσα – Dora Green