Γιόγκα και Μητρότητα

Yoga και Μητρότητα: 8 τρόποι να βρείτε χρόνο για εσάς και το στρωματάκι σας
«Θέλω να κάνω γιόγκα, αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο.» Αυτό είναι συχνά το παράπονο της μαμάς που θέλει να εντάξει την γιόγκα (ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα) στην ζωή της και δεν τα καταφέρνει. Η περίοδος της μητρότητας είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή μίας γυναίκας. Από την στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί η μαμά καλείται να ανταποκριθεί σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Το μεγάλωμα των παιδιών, οι απαιτήσεις του σπιτιού, αλλά και η δουλειά – αν η μαμά είναι εργαζόμενη – κάνουν τον ελεύθερο χρόνο να φαντάζει όνειρο απατηλό. Οι μαμάδες αφοσιώνονται τόσο στην φροντίδα όλων των άλλων που συνήθως ξεχνούν τον εαυτό τους. Ακόμα και οι πιο πιστές ασκούμενες της γιόγκα δυσκολεύονται να επιστρέψουν στην πρακτική τους μετά τον ερχομό του παιδιού. Και στην έλλειψη χρόνου έρχεται να προστεθεί και η κούραση, τόσο η σωματική, αλλά κυρίως η ψυχική. Στην πραγματικότητα είναι αυτή ακριβώς η περίοδος της μητρότητας στην οποία η γιόγκα είναι πολύτιμη καθώς βοηθάει τις μητέρες να έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους, να ηρεμούν τον νου, να βρίσκουν την ισορροπία τους και να μπορούν τελικά να ανταποκριθούν καλύτερα στον μητρικό τους ρόλο. Πώς όμως να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος;

1. Πάρτε το απόφαση!
Όπως όλα στην ζωή, έτσι κι αυτό είναι μία απόφαση. Πάρτε την και μείνετε πιστές στην αρχική πρόθεση που σας έφερε σε αυτήν. Δώστε αυτή την υπόσχεση στον εαυτό σας και δημιουργήστε εσείς τον χώρο – αρχικά εσωτερικά – για να πετύχει. Γίνεται (αλήθεια!).

2. Κάντε πρόγραμμα. Θέστε προτεραιότητες (χωρίς ενοχές)!
Μην περιμένετε τις ιδανικές συνθήκες (πχ. να μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά, να γίνουν πιο ανεξάρτητα κλπ.) για να ξεκινήσετε γιόγκα. Δημιουργήστε τες εσείς. Κάντε πρόγραμμα κι εντάξτε την πρακτική σας σε αυτό χωρίς ενοχές. Ειδικά οι μαμάδες είναι απαραίτητο να φροντίζουν τον εαυτό τους. Διεκδικήστε αυτό σας το δικαίωμα. Τα παιδιά σας (και ο άντρας σας) θα σας ευγνωμονούν.

3. Ζητήστε / Δεχθείτε βοήθεια.
Σίγουρα ένας σύζυγος που συμμετέχει ενεργά μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα. Αν ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό, δεν είναι κακό να ζητήσετε ή να δεχτείτε βοήθεια. Δείτε αν μπορεί κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο να κρατάει τα παιδιά για τον χρόνο που χρειάζεστε για το μάθημα της γιόγκα. Προσλάβετε μία νταντά, αν είναι δυνατόν. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Απλώστε το χέρι και ζητήστε βοήθεια.

4. Το ξεσκόνισμα μπορεί να περιμένει
…και τα πλυντήρια επίσης! Οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ. Χαλαρώστε κι επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην είστε νοικοκυρά με 10 με τόνο. Κάποιες δουλειές μπορούν να αναβληθούν. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα, ούτε καν το ίδιο το σπίτι. Δοκιμασμένο!

5. Βάλτε και τα παιδιά στο παιχνίδι!
Τις μέρες που είναι αδύνατον να πάτε στο studio ή να μείνετε μόνη για την πρακτική σας δοκιμάστε να κάνετε yoga με τα παιδιά. Δεν θα είναι δομημένο μάθημα φυσικά, αλλά σίγουρα θα διασκεδάσετε και θα ανακαλύψετε άλλες πτυχές της γιόγκα. Και τα παιδιά θα αισθανθούν ότι μοιράζεστε μαζί τους κάτι που αγαπάτε.

6. Συνδυάστε την πρακτική σας με τις δραστηριότητες των παιδιών.
Την ώρα που τα παιδιά είναι στο μάθημα αγγλικών εσείς μπορείτε να ασκήστε στο στρωματάκι σας. Δοκιμάστε αν γίνεται να συνδυάσετε έξυπνα την ώρα της πρακτικής σας με κάποιες δραστηριότητες των παιδιών.

7. Πρακτική στο σπίτι.
Αν είναι αδύνατον να ξεκινήσετε μαθήματα στο studio δοκιμάστε να καθιερώσετε πρακτική στο σπίτι. Χρειάζεται σίγουρα μεγαλύτερη πειθαρχία, αλλά αν είστε αποφασισμένη υπάρχουν πολλά websites που μπορούν να σας βοηθήσουν.

8. Απλά αναπνεύστε
Και είναι κι αυτές οι μέρες που είναι αδύνατον να κάνετε πρακτική. Αυτές τις μέρες απλά χαλαρώστε κι επιστρέψτε στην αναπνοή σας. Το πρωί ή λίγο πριν πέσετε για ύπνο κλείστε τα μάτια, βρείτε την αναπνοή σας και κάνετε μερικές ασκήσεις pranayama. Είναι φορές που μόνο αυτό είναι αρκετό.
Το ταξίδι της μητρότητας, όσο όμορφο κι αν είναι, έχει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Στην πραγματικότητα η γιόγκα συνδέεται με έναν μοναδικό τρόπο με την μητρότητα. Είναι δύο δρόμοι αγάπης. Δύο δρόμοι σύνδεσης. Δύο δρόμοι αλήθειας. Και να θυμάστε ότι η μητρότητα είναι από την φύση της γιόγκα. Είναι μία ανιδιοτελής πράξη αγάπης, καθημερινή και αδιάκοπη. Την ώρα που παρηγορείτε το παιδί σας κάνετε γιόγκα, την ώρα που μαγειρεύετε κάνετε γιόγκα, όταν φροντίζετε ένα άρρωστο παιδί κάνετε γιόγκα, την ώρα που θηλάζετε κάνετε γιόγκα, την ώρα που διαβάζετε το παραμύθι πριν την καληνύχτα κάνετε γιόγκα…

Όλγα Φλωρά
Εκπαιδευόμενη στο Anahata Yoga Teachers Training Program
Περήφανη μαμά δύο μικρών θαυμάτων 5 και 3 χρονών