Φτιάξε το δικό σου αντισηπτικό τζελ χεριών!

Η φύση έχει προνοήσει για όλα και έτσι τα καλύτερα φάρμακα βρίσκονται στη διάθεση μας τις περισσότερες φορές και μένουν αναξιοποίητα.

Χρησιμοποιώντας τα συστατικά που έχουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αντισηπτικό χεριών, και χωρίς οινόπνευμα.

Η Αλόη

Σίγουρα οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει πόσο καλό κάνει η Αλόη (Aloe Vera) στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι λίγα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν, είτε για το δέρμα, είτε για τα μαλλιά, αλλά και πόσιμα διαλύματα.

Η αλόη, όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά, τα οποία έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ο κίτρινο-πράσινος χυμός ο οποίος ως επί το πλείστον εκκρίνεται όταν κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου είναι ερεθιστικός. Αυτός περιέχει την αλοΐνη η οποία έχει όμοια σύνθεση με το κόμμι. Από την άλλη, το διαφανές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου, είτε αυτό τεμαχιστεί ή συνθλιβεί, είναι καταπραϋντικό και λέγεται ότι βοηθά στην επούλωση διαφόρων πληγών και επιφανειακών τραυμάτων.

Ιατρικές Χρήσεις της Αλόης

Η αλόη η γνήσια χρησιμοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής και στης οικιακής χρήσης για πρώτες βοήθειες. Τόσο ο ημιδιαφανής εσωτερικός πολτός (ζελέ) όσο και η κίτρινη ρητινώδης αλοΐνη χρησιμοποιούνται εξωτερικά για να ανακουφίσουν το δέρμα από τραυματισμούς και δερματικές δυσφορίες. Ως φυτοθεραπεία, ο χυμός της αλόης βέρα συνήθως πίνεται για την ανακούφιση από δυσφορία του πεπτικού συστήματος (καούρες).

Κάποια σύγχρονη έρευνα προτείνει ότι η αλόη η γνήσια ενδέχεται να επιταχύνει σημαντικά την επούλωση μιας πληγής σε σύγκριση με τους συνηθισμένους τρόπους θεραπείας. Άλλες αξιολογήσεις σε τυχαίες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές δεν έχουν παράσχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η αλόη βέρα έχει κάποιο ισχυρό φαρμακευτικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, η αλόη η γνήσια χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά από τον άνθρωπο. Το ζελέ που βρίσκεται στα φύλλα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση σε μικρής σπουδαιότητας εγκαύματα, πληγές, και διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η δερματοφύτωση. Ο χυμός χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί ποικιλία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Η εναλλακτική ιατρική με τη χρήση φυτών για θεραπεία ήταν δημοφιλής στη δεκαετία του 1950, σε πολλές δυτικές χώρες. Οι ευεργετικές ιδιότητες από τη χρήση του ζελέ είναι σχεδόν άμεσες και, επίσης, προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα πάνω στις πληγές που λέγεται ότι μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης.

Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια, έχουν φυτική προέλευση και χαρακτηρίζονται από διακριτική μυρωδιά.

Αιθέρια έλαια που έχουν ιδιαίτερη αντιμικροβιακή δράση είναι τα εξής :

 • ρίγανη,
 • κανέλα,
 • γαρύφαλλο,
 • δεντρολίβανο,
 • ευκάλυπτος,
 • λεμόνι,
 • δέντρο τσαγιού (tea tree),
 • πορτοκαλί

Συνταγή για  αντισηπτικό τζελ χεριών:

Συνδυάζουμε τα 2 “μαγικά” συστατικά που μας δίνει η φύση και παρασκευάζουμε το δικό μας αντισηπτικό τζελ χεριών ως εξής :

 • 200ml νερό
 • 2 κουταλιές της σούπας τζελ Αλόης
 • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο θέλετε εσείς. Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι την πιο ισχυρή αντιβακτηριακή δράση έχει το αιθέριο έλαιο ρίγανης, ενώ τη μικρότερη του πορτοκαλιού και του λεμονιού.

Οδηγίες χρήσης:

 1. Τοποθετήστε τα παραπάνω συστατικά σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι με αντλία σπρέι και ανακινήστε καλά.
 2. Εφαρμόστε στα χέρια μικρή ποσότητα και απλώστε σε όλη την επιφάνεια του χεριού.
 3. Αφήστε να στεγνώσει φυσικά.

 

Καλή επιτυχία !