10 λόγοι που η Γιόγκα θα κάνει το παιδί σας πιο χαρούμενο

Η Γιόγκα είναι η τέχνη της αρμονικής ένωσης νου και σώματος που αλλάζει ζωές εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια – ποιος είπε ότι κάνει μόνο για ενήλικες; Χάρη στη θεραπευτική της διάσταση, η γιόγκα, αντίθετα, θα πρέπει να θεωρείται ότι ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά, τα οποία χρειάζονται περισσότερο απ’ όλους εργαλεία να αντιμετωπίσουν τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν.

Να μερικοί λόγοι που η Γιόγκα για Παιδιά είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας.

Χαρίζει ευλυγισία και ενδυναμώνει σώματα στην ανάπτυξη.

Τα παιδιά γεννιούνται με φυσική ευλυγισία, χάρισμα που η γιόγκα τα βοηθά να μην χάσουν ποτέ. Αντίθετα, ενδυναμώνει όλους τους μύες τους έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην πρόκληση της γρήγορης ανάπτυξης που παρατηρείται στις ηλικίες αυτές. Επίσης, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους τραυματισμούς – αυτοί κι αν παρατηρούνται στις ηλικίες αυτές!

Αυξάνει την αυτο-εκτίμηση.

Όταν ένα παιδί ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός μαθήματος και μαθαίνει να κατακτά στόχους, αναπόφευκτα αποκτά αυτοπεποίθηση και επιμονή ενόψει δύσκολων στόχων. Και τι καλύτερο από ένα παιδί που αντιμετωπίζει την πίεση της καθημερινότητας του με αυτοπεποίθηση;

Βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση.

Οι διαφορετικοί ρυθμοί στις ασκήσεις μαθαίνουν στα παιδιά να προσαρμόζονται σε διαφορετικών ειδών καθήκοντα και να ελέγχουν απόλυτα το σώμα και την ενέργειά τους. Τα βοηθά επίσης να βελτιώσουν την προσοχή και υπομονή τους.

Κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση του άγχους.

Η υπομονή αυτή δεν είναι πουθενά πιο χρήσιμη απ’ ό, τι στο σχολείο, το φροντιστήριο και όλες τις στιγμές της πιεσμένης καθημερινότητάς τους. Η γιόγκα, όπως άλλωστε και όποια σωματική άσκηση, απελευθερώνει ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευτυχίας), ενώ οι ασκήσεις αναπνοής χαμηλώνουν τους παλμούς της καρδιάς και ηρεμούν το μυαλό – είναι ό, τι καλύτερο για να «ανακτήσει» το παιδί το ίδιο του το μυαλό. Η γιόγκα, εξάλλου, διδάσκει την έλλειψη ανταγωνισμού και επικριτικής διάθεσης, και άρα δημιουργεί κλίμα χαλάρωσης και αποδοχής.

Διδάσκει την ηρεμία ως μόνιμη κατάσταση του νου.

Τα παιδιά  μαθαίνουν τα οφέλη της ηρεμίας και το πώς μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις και την πιο δύσκολη στιγμή.

Πυροδοτεί την φαντασία και την δημιουργικότητα.

Το μάθημα είναι πάνω από όλα παιχνίδι! Τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους πόζες, προσποιούνται ότι είναι διάφορα ζωάκια, τολμούν να σκεφτούν δημιουργικά και να προτείνουν δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι το μάθημα είναι όχι μόνο διασκεδαστικό, αλλά και βασικό για την έκφρασή τους.

Ενθαρρύνει την κοινωνική επαφή και την ευγένεια.

Η γιόγκα διδάσκει στα παιδιά ότι είμαστε όλοι ίσοι και ίδιοι, παρά την εξωτερική μας εμφάνιση, το φύλο και τη φυλή μας, ή την θρησκεία μας. Όλοι μας έχουμε ένα σώμα και τα ίδια συναισθήματα. Τα μαθήματα ενθαρρύνουν τη συνεργασία και εμπνέουν τα παιδιά να είναι ευγενικά και υπομονετικά με τους φίλους και συμμαθητές τους, καθώς και με τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Σφραγίζει την καλή σχέση με το σώμα.

Η γιόγκα στοχεύει στην καλή ισορροπία, την ενδυνάμωση και την ευλυγισία, και όλες οι ασκήσεις σε αναγκάζουν να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου, να το κάνεις να σε υπακούσει, να καταφέρει κάτι καινούριο, να προσαρμοστεί σε αυτό που του ζητείται. Και ένα καλορυθμισμένο σώμα είναι το καλύτερο εργαλείο που μπορούμε να έχουμε.

Μαθαίνουν να βάζουν όρια – στους εαυτούς τους αλλά και στους άλλους.

Η πειθαρχία και η ευθύνη φέρνουν μαζί τους τη σωστή οριοθέτηση, είτε στα ίδια τα παιδιά είτε στους γύρω τους. Και αν η ιδέα ότι το παιδί σας μπορεί να μάθει να σταματά μπροστά σε κάτι που είναι πιθανά βλαβερό για αυτό, ακούγεται εντυπωσιακή, φανταστείτε πόσο πιο όμορφο ακούγεται το να είναι σε θέση να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από βλαβερές επιρροές.

Διδάσκει την πειθαρχία και την ευθύνη.

Η γιόγκα δεν είναι προορισμός – είναι ταξίδι ζωής. Όσο κι αν τα μαθήματα έχουν το στοιχείο του παιχνιδιού, έχουν και την ευθύνη. Τα παιδιά μαθαίνουν την πειθαρχία και τη συνέπεια που απαιτούνται για μια τέτοια άσκηση, και αναπόφευκτα τις εφαρμόζουν και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Η γιόγκα διδάσκει ότι τίποτα δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς σκληρή δουλειά και προσπάθεια, ότι η ζωή έχει καλές μέρες, κακές μέρες και αρκετές στο ενδιάμεσο – και ότι μπορούν να τις επιβιώσουν όλες.

Πηγή: jenny.gr / Αριάδνη Οικονομίδη